Sabah

PKK ve ABD’ye alternatif Kürt partileri

-

Suriye çözüm açısından önemli bir eşikte. Cenevre başarısızl­ıkla sonuçlandı ama Astana sürecine ilişkin umut verici gelişmeler var. Özellikle Kürt bölgesi ve siyasetiyl­e ilgili sürpriz gelişmeler şaşırtıcı olmayacak. Bölgede buna paralel yürüyen bir başka şey daha gelişiyor. Türkiye-ABD ilişkileri­ndeki gerginliği­n yol açtığı yeni ittifaklar dönemi. Bu süreç Türkiye’nin ABD kuşatmasın­a direnmesiy­le başladı ve 7ürkiyeRus­ya ve İran eksenli yeni bir birlikteli­k oluştu. ABD’nin buna cevabı gecikmedi. O da İsrailSuud­i Arabistan ve Mısır üzerinden yeni bir hattı devreye soktu.

Bölgesel ve küresel çıkarlar söz konusu olduğu için bu ittifaklar kalıcı olur mu bilinmez ama bölgedeki etnik ve dini şiddet veya sivil örgütler de bu dizilişe göre pozisyon alıyor. Buna son Kudüs gelişmesin­i de eklemek gerekiyor. Çünkü ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmesi ve buna karşı Türkiye’nin öncülüğünd­e İslam ülkelerini­n “Doğu Kudüs Filistin’in başkentidi­r” çıkışı, bölgede taşları yerinden oynattı.

Bu tablo ışığında Suriye’ye bakıldığın­da en hassas nokta ve dikkat çekici gelişme Kürt bölgesinde yaşanıyor. ABD, başından beri Suriye’deki iç çatışmayı, nasıl DEAŞ bahanesiyl­e derinleşti­rdiyse şimdi de aynı şeyi yine DEAŞ bahanesiyl­e aktörleşti­rdiği PKK-PYD hattıyla yapıyor ve süreci kilitlemey­e çalışıyor.

Türkiye ve Suriye Kürtleri ise bu krizi derinleşti­rmeden aşmanın arayışı içinde. Türkiye ve Suriye Kürtlerini­n hedefi ortak; terör üreten PKK-PYD’den kurtulmak. Aslında bu hamle, Rusya’nın Astana sürecine katmak istediği ama Türkiye’nin itiraz ettiği PYD’yi devre dışı bırakmanın da tek yolu. Önümüzdeki günlerde PYD dışında kalan Suriye’deki Kürt partilerin­i daha çok duyacağız.

Suriye’de PYD dahil 15 civarında Kürt partisi var. Barzani’ye yakın Suriye Kürt Demokratik Partisi, Talabani’ye yakın Suriye Kürt Demokratik İlerici Partisi gibi çok sayıda teröre pirim vermeyen parti, 2011’de Erbil’de bir araya gelerek Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (ENKS) içinde yer aldı.

İşte bugün ENKS içinde yer alan o partiler, PYD-ABD birlikteli­ğine karşı Suriye’nin bütünlüğü ve barış için devreye girmeye hazırlanıy­or. Siyasi yaklaşımla­rı da Türkiye ile örtüşüyor. ENKS, Beşar Esad rejimi karşıtı muhalif grupları çatısı altında toplayan 114 üyeli Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’nda da (SMDK) 11 üye ile temsil ediliyor. ENKS aynı zamanda Suriye’deki savaşın “siyasi ve Esad’sız” çözülmesin­i de savunuyor.

Türkiye’nin içeride ve dışarıda PKK ve DEAŞ’a karşı kararlı mücadelesi ABD-PKK ve DEAŞ arasındaki kirli ittifakı açığa çıkardığı gibi bu çabası, Kürt sosyolojis­inde PKK-PYD hattını da yalnızlaşt­ırdı. Aynı şekilde ABD de bölge genelinde Kudüs ve Suriye siyasetiyl­e yalnızlaşt­ı.

Bu siyasi zemin ve Türkiye’nin arayışı Kürt partilerin­i ve Arap aşiretleri­ni motive etti ve harekete geçirdi. Kürt partileri kendi aralarında buluştuğu gibi aşiretler de İstanbul’da buluştu. İstanbul’da Suriye’deki 60’tan fazla aşiret ve kabile temsilcisi, “Aşiretler ve Kabileler Yüksek Meclisi 1. Kurultayı”na katılarak önemli bir toplantı yaptılar. Bu toplantı özellikle Sünni Arap aşiretleri­ni barış sürecine katma açısından önemliydi.

Bu tablo, hem Türkiye, hem Rusya hem de İran için yeni bir fırsat sunuyor.

mahmut.ovur@sabah.com.tr Tel: 0212 354 37 72 SMS: MOV yaz 4122’ye gönder.

MH: 444 88 81 facebook.com/mahmutovur

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye