Sabah

HER DERDİN DEVASI DOĞADA

-

KALP hastalıkla­rından gribe, kanserden alzheimer’a, üremeden yaşlanmayı geciktirme­ye kadar mucize bitkilerin peşine düştük. Ceviz ye genç kal, yaban mersini kalbi koruyor, sarımsak hafızayı dinç tutuyor.

Türkiye bitki türü ve aromatik bitkiler bakımından o kadar zengin ki Anadolu birçok kültür bitkisinin gen merkezi. Tohumlu bitki tür sayısı 12 bin. Bu tür zenginlik komşular dahil hiçbir Avrupa ülkesinde bulunmuyor. Bu zengin florada 3 bin

700 civarında endemik tür bulunuyor. Uzmanlar, birçok hastalığı ilk aşamada bitkisel ilaçlarla tedavi etmenin mümkün olduğunu söylüyor. Durum böyle olunca biz de kalp hastalıkla­rından gribe, kanserden bağışıklık sistemini güçlendirm­eye, alzheimer’a, üremeye ve hatta yaşlanmayı geciktiren, şifa veren bitkilerin peşine düştük. Çin, bitkilerle tedavide ilk sırada. Hatta bu bitkilerle yaşam süresini 200 yıla uzattıklar­ı ileri sürülüyor. Peki ülkemizde hangi şifalı bitkilerle hastalıkla­ra meydan okuyabilir­iz? Türkiye’nin ilk fitoterapi (bitkilerle tedavi) merkezi özelliğini taşıyan, açılışını Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın yaptığı İstanbul’da Bezmiâlem Vakıf Üniversite­si Fitoterapi Merkezi’nin kapılarını araladık. İşte SABAH’ın bu özel yazı dizisinin konu başlıkları;

Bezmiâlem Vakıf Üniversite­si Fitoterapi Merkezi Başkanı Eczacı ve Farmakogno­zi (Doğal ve bitkisel ilaçlar bilimi ) uzmanı Prof. Dr. Murat Kartal’ın şifa reçeteleri neler?

Gribi ilaçsız geçirmenin formülü ne Kalp hastalıkla­rından kansere, bağışıklık sistemini güçlendirm­eden Alzheimer’a ve hatta yaşlanmayı geciktirme­ye yarayan bitkiler hangileri?

Ne kadar tüketilmel­i? Silivri’deki ‘bitkisel ilaç tarlası’nda neler ekiliyor?

Antalya’da zerdeçal seraları kuran eczacı çift, yetiştirdi­ği zerdeçal ile Hindistan’daki zerdeçalı nasıl geride bıraktı?

Pamukkale Goji Berry’si Himalayala­r’a nasıl rakip oldu?

Beyaz dut yaprağı ile Erzincan Kemaliye’de büyük atılım yapan kadın girişimci kim?

Üreme Yaşam Koçu Dr. Murat Berksoy’un çocuk özlemi çeken çitflere yazdığı bitkisel reçeteler neler?...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye