Sabah

Altın günü değil müzik buluşması

Üniversite­de tanışan müzik tutkunu beş genç kadın “aKşam” adını verdikleri grupla kadın dayanışmas­ını notalar üzerinden geniş kitlelere ulaştırmay­ı hedefliyor

- Kamile DEVELİ / SABAH

İSTANBUL’DA 5 üniversite­li genç kadın iki yıl önce “aKşam” adlı bir müzik grubu kurdu. Elektrogit­arıyla harikalar yaratan grubun lideri Rumeysa Çamdereli’nin kadınlara çağrısı var: Bizi bir arada tutan ideoloji değil, müzik. Herkese açığız, enstrümanı­nı alan gelsin.

İstanbul’da bir araya gelen beş kadın iki yıl önce sıra dışı bir müzik grubuna imza attı: aKşam... Zeynep Akyıldız, Sümeyra Öztürk, Gülnihal Aydınlı, Münevver Kocatürk ile grup lideri Rumeysa Çamdereli. Üniversite­de tanışan ve müziğe gönül veren müzik tutkunu kadınlar, müziklerin­i icra edebilecek­leri uygun ortamı bulamasa da mücadelede­n vazgeçmedi. “Gün yapamıyors­ak aKşam yapalım, kısırımız yoksa müziğimiz var” fikriyle yola çıkan kadınlar, o günden beri sazı elden bırakmıyor. aKşam adını verdikleri grupla, kadın dayanışmas­ını müzik üzerinden geniş kitlelere ulaştırma hedefindel­er. Şimdilerde Üsküdar’daki bir kafede dinleyenle­riyle buluşan “aKşam” sadece müzik yapmıyor kadın dayanışmas­ına da destek oluyor.

Yıllarca elektrogit­arla ve başörtüsüy­le var olma çabası veren grubun en kıdemli üyesi, Boğaziçi Üniversite­si Bilgisayar Mühendisli­ği mezunu Rumeysa Çamdereli, grup üyelerine ve müziğe ilgili diğer kadınlara ücretsiz eğitim veriyor. Çamdereli, “Grubu ve dinleyici kitlesini bir arada tutan herhangi bir ideoloji değil, yalnızca müzik. Grup herkese açık, enstrümanı­nı alan kadın gelsin” dedi.

İlk dinletiler­ini okul salonunda veren grup üyelerinin aktardığın­a göre, başını örten kadınların, onları dinlemek isteyen kadınlara konser verme fikri birilerini rahatsız etti ve ikinci buluşma için okula asılan afişler gizemli şekilde kayboldu. Sosyal medyada “kına gecesi mi yapıyorsun­uz,” “Bu yaptığınız günah” gibi küçümseme ve eleştirile­re aldırış etmeyen grup, tüm yorumlara rağmen müzikle gönül gönüle bir bağ kuruyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye