Sabah

Yaratıcı siyaset

- MHKPHW BARLAS

'gN baba dönelim hacılara gidelim misali, hep aynı şeyleri yineleyen siyasetçil­er sorunları çözemez.

Yaratıcılı­k olmadan siyasetin tadı çıkarılama­z... Dön baba dönelim hacılara gidelim misali, aynı şeyleri kuşaktan kuşağa tekrarlaya­n siyasetçil­er, sorunlara çözüm üretemezle­r. Tabii ki sorunlara çözüm üretmek ve bu çözümleri icraata taşımak için iktidar olmak bir ön şarttır. Ama muhalefett­eki siyasetçil­erden de yaratıcı olanlar vardır.

Bölükbaşı Örneğin bizim siyasi tarihimizd­e hiç iktidar olmayan ama söylemleri hâlâ akıllarda kalan Osman BAŞYAZI Bölükbaşı yok mudur? Onu dinlemek için meydanları dolduran kalabalıkl­ara rahmetli Bölükbaşı’nın “+ep gelirsiniz ama hio oy vermezsini­z” diye sitem etmesi unutulur mu? 1960’ların sonunda da iktidarı “Böyle yaparsanız sine-i millete dönerim” diye uyarırdı.

Özal

Yakın tarihte ezberleri bozan siyasetçin­in örneği Turgut Özal’dı... Yapişlet-devret modelini gündeme sokan ve Türkiye’yi otoyollarl­a tanıştıran, serbest pazar ekonomisin­e Türkiye’yi taşıyan, sanayi bölgeleri ile Anadolu’nun girişimcil­erinin önünü açan Turgut Özal, bugüne olduğu gibi yarınlara da ilham verecek bir siyasetçiy­di.

Erdoğan

Bugün yaratıcı siyasetçil­ere örnek olarak Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan gösterileb­ilir. Sade konuşmalar­ı ile değil icraatıyla da Türkiye’nin gündeminde bile olmayan konuları gerçeğe taşımıştır. Mesela Boğaz’ın altından şu anda iki ayrı geçitten karşıya geçebilmem­iz bile, Erdoğan’ın gerçekleşt­irdiği hayallere örnek değil midir? Dış siyasette ise Türkiye geçmişin “Amerika’ya uydu olmak” anlayışlı çizgisini Cumhurbaşk­anı Erdoğan yönetimind­e kırmıştır. Son olarak Kudüs krizindeki tutumu ile dünya çapında bir etkinin sahibi de olmuştur.

Bahçeli

Bugüne gelirsek... MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin partisinin genel merkezinde düzenlenen Siyaset ve Liderlik Okulu’nun sertifika töreninde yaptığı konuşma da, siyasette yaratıcılı­ğa bir örnek oluşturuyo­rdu. Bu konuşmadak­i “K Sarmalı” kavramı dünyaya bakış açısından gerçekten ilgi çekici bir formül değil midir?

Altı K’lı sarmal

“Küresel güolerin oevremizde tedavüle soktuğu vahşi senaryolar ortadadır” diyerek konuya giren Bahçeli, ABD’nin Kudüs kararını eleştirirk­en şunları söylemiş:

“Şu anda dünya üzerinde, tarihi hesaplaşma­ların ana arterinde yer alan ‘Altı K’lı huzursuzlu­k sarmalı hâkimdir. ‘Kaşgar, Keşmir, Kerkük, Kudüs, Kıbrıs, Kırım’dan oluşan altılı sorun zinciri çözüme ulaşmadan, dünyaya huzur gelmeyecek­tir.”

Sıra Bay Kemal’de

Sayın Bahçeli’nin bu yaratıcılı­ğı CHP Genel Başkanı Bay Kemal’i etkilerse, bakarsınız o da “7ek (’li” söyleminde­n çıkmayı dener ve Erdoğan takıntısın­ı böylece belki yener. Belki Trump’ın T’sine veya Ukrayna’nın U’suna dayalı harflerle, Bahçeli’yle rekabete girişir.

 ??  ??
 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye