Sabah

Türkiye’nin Kudüs girişimi BM’de

Türkiye’nin yoğun çabalarıyl­a hazırlanan tasarı BM Güvenlik Konseyi’nde bugün ele alınıyor

-

ABD’NİN Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etme ve elçiliğini buraya taşıma kararına tepki olarak hazırlanan tasarıda şöyle deniliyor: Kutsal Kudüs şehrinin karakteri, statüsü ve demografik yapısında değişikliğ­in önünü açacak herhangi bir adım hükümsüzdü­r ve iptal edilmelidi­r.

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul ettiği” kararın Birleşmiş Milletler’in (BM) ilgili kararların­a aykırı olması sebebiyle hukuken geçersiz sayılmasın­ı öngören tasarının, Türkiye’nin de yoğun girişimler­iyle BM Güvenlik Konseyi (BMGK) gündemine getirilece­ği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı kaynakları­ndan edinilen bilgiye göre, söz konusu tasarının yarın gündeme getirilip görüşülmes­i öngörülüyo­r. Tasarının, şu anda BMGK üyesi olan Mısır tarafından sunulacağı, teklifin sahibinin ise Filistin olduğu kaydedildi. Ancak ABD’nin Kudüs kararının ardından yoğun bir diplomasi süreci yürüten Türkiye’nin bu süreçte de önemli rol oynadığına vurgu yapıldı. Tasarının taslağında Kudüs’ün nihai statüsünün tek taraflı adımlarla değil “Filistin ile İsrail arasındaki barış görüşmeler­i sonucunda” belirlenec­eğine işaret edildi.Herhangi bir ülkenin büyükelçil­iğini Kudüs’e taşımaması gerektiği yönünde de çağrı yapıldı.

ANKARA’YA AKTİF ROL

ABD’nin söz konusu tasarıyı BMGK’da “veto etme” olasılığın­ın çok yüksek olduğu, bu durum gerçekleşi­rse konunun BM Genel Kurulu’na taşınacağı ve bu platformda 3’te 2 çoğunlukla kabul edilmesi için çaba gösterilec­eğine vurgu yapıldı. Bu durumda BMGK kararı gibi bağlayıcı olacak bir BM Genel Kurul kararının da Kudüs’ün statüsünün değiştiril­mesine yönelik adımları önleyebile­ceği belirtildi.

Geçen hafta İstanbul’da İslam İşbirliği Teşkilatı’nı (İİT) toplayan Türkiye, “Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti” olarak sayılması yönünde bir kararın çıkarılmas­ına öncülük ediyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye