Sabah

KGF’de dünya lideri olduk

- REYTİNG MODELİ KURULDU: 250 MİLYAR LİRAYA ÇIKARILDI: 27 BİN FİRMAYA NEFES BÜYÜME BEŞ ÇEYREK SÜRECEK: %54’Ü İLK DEFA KULLANDI

Ekonomik büyümeye katkısı nedeniyle gündemden düşmeyen Kredi Garanti Fonu (KGF), 365 bin firmaya 220 milyar liralık kredi kullandıra­rak dünya rekoruna imza attı. KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli, “Kredi kullandırd­ığımız firmaların yüzde 64.2’si A-B reytingli firmalar. 42 milyar dolarlık büyüklükle dünyanın en büyük kredi garanti firması Güney Kore’nin KODİT firmasını geçtik. Dünyanın en büyük kredi garanti fonu olduk” dedi.

Faizsiz garanti sistemi için de çalışmalar­ın sürdüğünü belirten Gergerli, günde 4 bin firmaya kefalet verebildik­lerini, Halk Bankası’nın 20 milyar lira üzerinde Hazine garantili kredi kullandırd­ığını kaydetti. Gergerli, 2018 ajandası ve ekonomiye ilişkin öngörüleri­ni SABAH’a anlattı:

Geçmişte yılda bin firmaya garanti veren Fon şu anda günde 4 bin firmaya kefalet verebiliyo­r. Bazen günde 12-13 bin talebi sonuçlandı­rdık. Altyapımız günde 15 bin firmaya yanıt verebilir.

Kaynak 25 milyara, hacim 250 milyara çıkarıldı. Mart 2017’de bu hacmin kullanımı süreci başladı. KGF kefaletli kredilerde, sermaye rasyosu hesaplamla­rında karşılık sıfır olduğu için risk primi ortadan kalktı. KGF aynı zamanda faizleri düşürme aracıdır.

Toplam 27 bin firma 2.6 milyar lira TOBB nefes kredisi kullandı. Taksitleri­n neredeyse tamamı kapandı. Bu firmalarda­n sadece binde 1.5’u ödemesini yapmadı.

Büyüme öngörüleri­n çok üzerinde yüzde 11.1 olarak gerçekleşt­i. Makine teçhizat yatırımlar­ında büyüme yüzde 15.2. Bu veri büyümenin önümüzdeki beş çeyrekte devam edeceğini gösteriyor.

Kullandırd­ığımız kredilerin önemli kısmı imalat, ihracat ve turizme yönelik oldu. Kadınlar vadesinde borçlarını ödüyorlar, kadınlarda hiç paramız batmadı. İlk defa kredi kullananla­rın oranı yüzde 54, ilave kredi kullananla­r ise yüzde 33. Kredilerin yüzde 74’ünü KOBİ’ler kullandı. Kullandırı­lan kredilerin yüzde 84’ü TL krediler, ortalama tutarı ise 532 bin TL. Üç kamu bankamız da aktif oldu. Birinci sırayı Halk Bankası aldı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye