Sabah

Kerem ALKİN

-

10 yıllık Afganistan ve Irak operasyonu fiyaskosu sonrasında, 2013’te ‘kayaç gazı ve petrolü’nü de devreye EKONOMİ-POLİTİK alarak ve enerji ihracatı yasağını kaldırarak atağa geçti. ŞImDI, ABD EnErJI EnFormAsyo­n İDArEsI’nIn tAHmInlErI­nE GörE, ABD’nIn pEtrol ürEtImI MAyıs 2018’DE 9.97 mIlyon vArIlE ulAşArAk, S. ArABIstAn’ı GEçECEk vE ABD’nIn ADı ‘Saudi America’ olACAk.

ABD, 1970’lerde ürettiği günlük 10 milyon varili yeniden yakalayıp, önümüzDEkI 30 yılDA pEtrol ElEktrIk ürEtImI vE kürEsEl ulAştırmA HIzmEtlErI­nDE kADEmE kADEmE tErk EDIlIrkEn, elindeki rezervlerd­en ‘son vurGun’u yapacak. Bu nedenle, ne Körfez’in, ne Rusya’nın petrol üretimi ve ihracatınd­a daha iddialı olmasını istemiyor. UnutmAyın, KAtAr ABlukAsı vE KuDüs BAşlıklArı IlE, KörFEz vE İrAn’ı BIrBIrInE Düşürür vE Hürmüz BoğAzı’nDAn Günlük 23 mIlyon vArIl pEtrol GEçEmEz IsE, DünyA pEtrol IHtIyACını Büyük ölçüDE ABD’DEn tEmIn EtmEk DurumunDA kAlACAk. ABD’nin ‘petrolde son vuruş’u hedefleyen stratejisi­ni de göz ardı etmeyelim.

kerem.alkin#sabaK.com.tr

ki ABD başarılı oldu; İkinci hamle ise, SADDAm HüsEyIn’In IrAk’ını sIlAHlAnDı­rıp, önCE 10 yıl İrAn’lA sAvAştırıp, ArDınDAn KuvEyt’E sAlDırmAsı­nA Göz yumArAk, tüm KörFEz’E AskErI AçıDAn yErlEşIp, SuuDI ArABIstAn’ı kEnDIsInE DAHA BAğımlı HAlE GEtIrmEk. ABD Kongresi’nde, 11 Eylül 2001’deki terör eylemi nedeniyle ABD KonGrEsI’nDEn S. ArABIstAn AlEyHInE GEçEn kArArDAn, BAşkAn Trump’ın son zIyArEtInE uzAnAn sürEçtE, S. ArABIstAn’ın nE HAlE GElDIğInI GözlEmlIyo­ruz. İşte, son ‘Kudüs’ meselesi.

ABD, 2000’lI yıllArlA BIrlIktE, BIr noktAyı DAHA yAkAlADı; FosIl yAkıtlArA yönElIk uluslArArA­sı kAmuoyu tEpkIsI tırmAnArAk Artıyor; HErkEs kürEsEl IklIm DEğIşIklIğ­InIn FArkınDA ve yenilenebi­lir enerji alanında teknoloji o kadar hızlı ilerliyor, rüzgâr ve güneş enerjisi ile elektrik üretimi o kadar hızlı ucuzluyor ki, ‘pEtrolün 100 yılı’ Artık tAmAmlAnıy­or. Bu da şu anlama geliyor;

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye