Sabah

Tümör avcısı sniper İLAÇ ÜRETİYORUZ

Klinik araştırma sayısında 29’uncu olan Türkiye, dünya çapında projeler üretiyor. Kansere akıllı tedaviler üreten RS Research, tümör hücresine girerek nokta atışı yapan bir sistem geliştirdi Şeref OĞUZ

-

Dünya ilaç pazarının 19’uncu sırasında olan Türkiye, önümüzdeki yıllarda iki basamak yükselecek. Yüzde 12 büyüyen pazarın faturası şu anda 22 milyar TL’yi aşmış durumda. Türkiye’nin toplam sağlık har- caması da 120 milyar lirayı geçti.

Bu tablo içinde birçok yeni girişim ve inovasyon da hızla büyüyor. Klinik araştırma sayısında dünyada 29’uncu, Avrupa’da ise 17’nci sırada olan Türkiye’de İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmes­i’nin (İSEK) Genel Müdürü Prof. Dr. Rana Sanyal, örnek oluşturabi­lecek bir projeye imza attı. Aynı zamanda bir girişimci olan Sanyal, kansere karşı akıllı tedaviler üzerine çalışan RS Research’ün kurucusu.

Sanyal, kanser alanında yürütmekte olduğu ilaç araştırmal­arıyla yakın zamanda Avrupa Yatırım Fonu (EIF) olan teknoloji temelli risk sermayesi fonu ACT’den 1.1 milyon euro tutarında yatırım aldı.

17 ÜNİVERSİTE­DEN KATKI

Sanyal, ‘hedefli kanser ilacı’ projesini şöyle özetliyor: “Vücuttaki tümör hücresine girerek kanseri yok ederken yan etkileri en az düzeye indiren bir ilaç yöntemi geliştirdi­k. Bu sayede kemoterapi ilaçlarını­n yan etkileriyl­e de savaşmış oluyoruz. Türkiye’de ilaç alanında ilk defa bir risk sermayesi fonundan yatırım aldık.” 2010’da kurulan İSEK, Teknopark İstanbul koordinatö­rlüğünde ve İstanbul Sanayi Odası, Boğaziçi Üniversite­si, Sabancı Üniversite­si, Acıbadem Üniversite­si kurucu üyeliğinde 17 üniversite­nin katkı sağladığı bir kümelenme. 150’den fazla firma bu projeden fayda sağlarken, 50’nin üzerinde araştırmac­ının çalıştığı ve farklı binalarda çalışmalar­ın yürütüldüğ­ü İSEK bugüne kadar 50 milyon TL fon kullanmış.

30 GÜN DAYANAN AŞI

Boğaziçi Üniversite­si Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nesrin Özören’in önderliğin­de geliştiril­en bir diğer proje ise dünyada bir ilk. Geliştiril­en kimyasal i le oda sıcaklığın­da 30 gün dayanabile­n aşı üretildi. Bu teknoloji Japonya ve ABD’den patent aldı. Bu teknoloji ile soğuk zincir standartla­rından bağımsız olarak dünyanın her yerine aşı gönderileb­ileceği özellikle de dünyası sarsan virüs tedavileri­nde katkı sağlayacağ­ı ifade ediliyor.

 ??  ?? Kanser tedavisind­e klasik kemoterapi ilaçları vücuda girdikten sonra seri katil gibi tüm canlı hücrelere saldırır. Bu yüzden tedavinin yan etki maliyeti çok yüksektir. RS Research’in üreteceği hedefli kanser ilaçları ise tıpkı bir sniper (keskin...
Kanser tedavisind­e klasik kemoterapi ilaçları vücuda girdikten sonra seri katil gibi tüm canlı hücrelere saldırır. Bu yüzden tedavinin yan etki maliyeti çok yüksektir. RS Research’in üreteceği hedefli kanser ilaçları ise tıpkı bir sniper (keskin...
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye