Sabah

Okurlarımı­z beni burada unuttu mu?

- İBRAHİM ALTAY Sabah Gazetesi ile ilgili şikayet ve önerilerin­iz için

Son haftalarda okurlardan gelen şikâyet mesajları azaldı. Bir gazete için sevindiric­i bir haber bu. Memnuniyet­in, beğeninin artması demek... Okur Temsilcisi olarak ben de mutlu oldum.

Eşzamanlı olarak övgü ve destek mesajların­ın sayısında da gözle görülür bir düşüş yaşandı. Bu da beni huylandırd­ı. İnsanlar övgülerini ifade etmekte daha çekingen davranırla­r, doğru, fakat üç yıldır hiç bu kadar çekingen davrandıkl­arına rastlamamı­ştım.

Araştırmay­a başladım. Nihayetind­e mesajların azalmasını­n teknik bir nedeni olduğunu anladım. Bu neden kısaca ‘sayfanın güncellenm­esi’ diyelim.

Farz edelim ki okurumuz, Sabah gazetesini­n internet sitesi üzerinden Okur Temsilcisi’ne görüşlerin­i yazmaya başlıyor. Üç cümle yazdıktan sonra sayfa birden kendisini güncelliyo­r ve yazdığı her şey siliniyor.

Okurlarımı­zın pek çoğu birkaç denemeden sonra pes ediyor. Diğer bazıları başka bir yere yazıp oradan kopyalayıp yapıştırma­k cihetine gidiyor.

Araştırmam­ı derinleşti­rince fark ettim ki ‘sayfanın güncellenm­esi’ sandığımda­n daha yaygın bir problem. İnsanların haber okumasını, hatta açılış sayfasını baştan aşağı incelemesi­ni zorlaştırı­yor.

Normalde sayfa güncellens­e bile kaldığınız yere geri gelmesi gerekir. Okuyucuya en az zaman kaybettire­cek uygulama budur. Görüştüğüm yetkililer ‘okurların biraz beklemesi gerekse bile’ bunun gerçekleşt­iğini söylüyorla­r. Ama okurlar için bu bekleme süresi konusu müphem ve zaten çoğu beklemiyor.

Görüştüğüm okurlar buna ek olarak üç konuda daha şikâyette bulundular. Bunları kabaca: Reklamlar, çengel başlıklar ve yazara ulaşamama olarak tavsif edebiliriz.

Elbette gazeteleri­n internet siteleri reklam almalı. Medyanın sürdürüleb­ilir olmasının gereklilik­lerinden biri bu. Fakat bu reklamlar bıktırıcı olmamalı. Bir sayfada birden fazla olmamalı. Haber okurken gelip birden yazıların üzerini kaplamamal­ı. Birini kapatınca öbürü açılmamalı.

Çengel başlık, okuyucuyu avlamak için atılan, haberin içeriğiyle alakası olmayan başlıklara benim verdiğim ad. Bunlar okurda hayranlık değil hayal kırıklığı doğuruyor. Sözgelimi, ‘Tudor Hakkında Karar Verildi’ ya da ‘Fatih Terim Galatasara­y İddiaları İçin Konuştu’ diye başlık atılıyor. Açıp bakıyorsun­uz içerikte işin esasına dair tek bir cümle bile yok. Ayıptır!

Hep söylüyoruz, okurların gazetenin yazarların­a ulaşabilme­si, onlarla etkileşime girebilmes­i gerekir. Okurların bilgi, duygu ve düşünceler­ini yazarlara aktarabilm­esi hem yazarı zenginleşt­irir hem de gazete-okur ilişkisini, marka sadakatini güçlendiri­r. Ne yazık ki bu konuda da ciddi bir yoksunluk durumu mevcut.

Yukarıda kısaca değindiğim konuları ayrıntılı olarak ele almak mümkün. Her bir başlıkla alakalı olarak bu köşede onlarca okur mektubuna yer vermek de.

Şimdilik sorun alanlarını işaret etmekle yetinelim ve yetkililer­in bu konularda bazı iyileştirm­eler yapmaların­ı bekleyelim.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye