Sabah

Şeref OĞUZ

-

sürECIn GöBEğInAtl­AntIk etrafındak­i

PAsIFIk havzasına

ArtAn JEopolItIk önEmI kürEsEllEş­mE BAronlArın­ın DAyAtmAlAr­ınA kArşı DuruşuylA dünya gündeminde yer almaya başladı.

AstAnA süreci, İstAnBul zirvesi, FırAt KAlkAnı ve kayıt dışı dahil 1 trIlyon $’lık EkonomIsI, mültecisi dahil 84 mIlyonluk nüFusuylA küreselleş­menin dayatmalar­ına direniyor, kurAlA uyuCu olmak yerine kurAl koyuCu pro-AktIF sIyAsEt izliyor.

Mesleğe birlikte başladığım­ız Dr. HAlIt KAkınç’ın son kitabında “Kızıl TurAn SultAnGAlI­yEv” 21. Yüzyıl’a ‘KürEsEllEş­mE’ dayatmacas­ının ışığı altında bir bakış sunuyor. KAkınç’A GörE SultAnGAlI­yEv’In BIrçok önErIsI Hâlâ tAzElIğInI koruyor ve günümüze ışık tutabilir.

“Küreselleş­me dayatmacıl­arına göre, son gelişmeler­in doğal bir sonucu olarak yüksEk vE Düşük GElIrlI ülkElErIn EkonomIlEr­I BIrBIrInE BAğlAnACAk... Oyun’a EşIt BIrEr ortAk olArAk dâhil olacaklar.

Zengin ve yoksul ülkelerin bütünleşme­si, zEnGInlErD­E kEnDI toplumlArı­nı oluşturAn kAtmAnlAr ArAsınDA GIDErEk ArtAn BIr Iç EşItsIzlIğ­E... Yoksullard­a ise şimdikinde­n de daha beter bir kötüye gidişin -vArlık Erozyonunu­n- IvmE kAzAnmAsın­A yol açmaktan başka bir işe yaramayaca­k.”

Tarihi oluşturan yErlEşIk InsAn davranışla­rıdır. Bu davranış devam ettikçe ve aksine gelişmeler bu yönü değiştirip akıl ve mantık egemen olamazsa, MIrsEyID SultAnGAlI­yEv, içinde bulunduğum­uz 21. Yüzyıl’da tahminlerd­en öte bir değer kazanacak, çağından bir 100 yıl sonra, belki de EzIlEn BIr DünyAnın yInE son umuDu haline gelebilece­k.

Kitabın özünden zihnimde kalan, küreselleş­me dayatmacas­ı sürecinde Türkiye’nin işinin giderek zorlaşmakl­a birlikte, BAşArı şAnsının son DErECE yüksEk olacağı ve neticeyi, BIzlErIn Bu ülküyE sADAkAtInI­n belirleyec­eğidir. DE, seref oguz#sabaK com tr

 ??  ?? ÖNERİ-YORUM
ÖNERİ-YORUM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye