Sabah

“Önce ABD” demezseniz ABD sizi “terörist” ilan edebilir

- SAADETTİN BAŞYAZI

oseph Heller’in filme de alınan “ atch” romanının kahramanı savaş pilotu Yossarian, 2’nci Dünya Savaşı’nın en kızgın anında “.imse beni sevmiyor” diyerek, “Bunalımday­ım” gerekçesiy­le hastaneye yatar. O sırada hastaları ziyaret eden ABD generali Yossarian’a

“.imsenin seni sevmediğin­e nasıl karar verdin” diye sorar. Yossarian da “Uçağıma bombaları yüklüyorum. Bu bombaları Alman mevzilerin­e atmak için alçaldığım­da Almanlar bana ateş açıyor. Almanlar da sevmiyor beni” diye cevap verir.

İngilizced­e içinden çıkılması mantık açısından imkânsız olan paradoksal durumlara “ atch

” deniliyor. Bu roman da böyle durumların bir nevi dökümünü yapmış. Örneğin romanda, ordunun kuralların­da bir açık (catch) bulunur. Mesela bir pilot uçmak istemezse akıl sağlığı yerinde kabul edilir, çünkü uçmayı istemek çılgınca bir şeydir. 1970’te filme alınan Catch22’da Yossarian rolünü Alan Arkin oynamıştı.

Bugün gerçek hayattaki Yossarian’ın rolünü ABD Başkanı Donald Trump üstlenmiş durumda. İçinden çıkılması düz mantıkla mümkün olmayan paradoksal durumları öylesine bir umursamazl­ıkla uluslarara­sı siyaset sahnesine koyuyor ki, bir süper güç olan ABD’yi anlamak mümkün olmuyor.

Düşünebili­yor musunuz? Hangi ülkeyle ilişki söz konusu olsa, konuya “Önce Amerika” diye girmekte bu kişi. Ve mesela bu ülkelerden biri olan İran’ın sözcüsü de “Önce İran” derse bizimki İran’ı terörist ülke olarak ilan ediyor. Ya da Çin ABD ile olan ticaretind­e kâr sağlıyorsa, bizimki “Çin ABD’yi istismar ediyor” diye teşhis koyuyor. Kısacası işimiz zor... Stratejik ortağımız ABD’nin kafası çok karışık. Trump “Önce Amerika” başlıklı ulusal güvenlik stratejisi­ni açıklarken eski ABD başkanları­nı halkın gerçek çıkarların­a hizmet etmemekle suçladı. Trump, “Önceki başkanları­n hatası, ABD sınırların­ı ardına kadar açmalarıyd­ı” dedi.

Trump’ın gündeminde Rusya ve Çin’le ilişkiler de vardı. Rusya ve Çin’i “Rakip kuvvetler” olarak tanımlayan Trump, “ABD etkisine, değerlerin­e ve zenginliği­ne meydan okuyan rakiplerim­izle, ki bunlar Rusya ve Çin, karşı karşıyayız. Onlarla ve diğer ülkelerle büyük ortaklıkla­r kurmaya çalışacağı­z, ancak ulusal çıkarımızı koruyan bir şekilde” dedi.

Bu söylemlere karşı Çin ABD’nin hâlâ Soğuk Savaş mantığı ile hareket ettiği cevabını verdi. Rusya sözcüsü ise “Bir ülke tehdit olarak gösterilir­se, dost olmak çok zorlaşır” dedi ve ABD’nin ulusal güvenlik stratejisi­ni emperyalis­t bir sunum olarak niteledi.

Donald Trump’ın açıkladığı ABD’nin ulusal güvenlik stratejisi­nin dört temel unsurunu bilmemiz gerekiyor:

■ Yeni strateji belgemiz önceliği sınırlarım­ızın güvenliğin­e verecek.

■ Stratejimi­zde ikinci temel prensip ABD’nin refahını korumak ve güçlendirm­ek olacak.

■ Üçüncü temel nokta barışı güçle korumak.

■ Stratejimi­zin bir diğer ayağı da tüm dünyada ABD’nin etkinliğin­i, gücünü artırmak.

 ??  ?? m a la   a ah. Rm.   Ia   RRN. Rm m hm   a la . a ah
m a la a ah. Rm. Ia RRN. Rm m hm a la . a ah
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye