Sabah

Kudüs ittifakını bozma girişimler­i

-

“B ütün %M üye lerini .udüs’ün tarihi statüsünü savunmaya davet ediyRrum.”

Bu çağrı bir dünya liderinden,

Türkiye Cumhurbaşk­anı R. Tayyip Erdoğan’dan geldi. Erdoğan önce

İslam İşbirliği Teşkilatı’nı olağanüstü toplantıya çağırdı. Şimdi de BM Güvenlik Konseyi’ndeki ABD vetosunun ardından BM Genel Kurulu’na çağrıda bulunuyor.

Kudüs’ü savunmanın İstanbul’u savunmak olduğunu biliyor Erdoğan. Kudüs’ü savunmanın sadece şehrin kimliğini savunmak olmadığını, İslam’ın izzetini savunmak olduğunu da biliyor. Ve pek tabii Kudüs’ü savunmanın Ortadoğu barışını, dünya barışını savunmak olduğunu da...

ABD’nin provokatif Kudüs kararına yönelik tepkiler sürerken İsrail boş durmuyor. Filistinli­ler üzerindeki baskıları artırıyor, tam anlamıyla devlet terörü uyguluyor.

Öte yandan bölgede Kudüs sorunu ile birlikte gündemin ikinci sırasına yerleşen İran-Suudi Arabistan gerginliği yeniden alevleniyo­r. Mücadele sahası Yemen.

Fakat hepimiz biliyoruz ki istenen şey, çatışmanın yaygınlaşm­ası ve mezhebi bir karaktere bürünmesi. Böylelikle İslam dünyasında bir daha geriye dönülemeye­cek bir çatlak yaratılaca­k ve bu çatlaklar üzerinden sömürgeci güçler istedikler­i gibi at koşturacak.

Bu, aynı zamanda İslam dünyasında son dönemde ortaya çıkan Kudüs ittifakını­n da dağılması, bu ittifak üzerinden işlevsel bir birliğin kurulmasın­ın engellenme­si demek. İsrail ve ABD boşuna mı S. Arabistan’a yatırım yaparak bu ittifakı bozmaya çalışıyor.

Müslüman ülkelerin farkında olması gereken husus, Kudüs ittifakını­n bu coğrafya için ciddi bir imkân olduğudur. Umarım İslam ülkeleri bundan 100 yıl önce olduğu gibi sömürgecil­erin tuzağına düşmez, kendi ad ve hesapların­a hareket edebilir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye