Sabah

İnternet vatandaşı MUSTAFA AKGÜL

-

TAM 24 yıl önce benim Sabah Grubu’nda işe başladığım 1993’te Türkiye’de internetle tanışmıştı. Herkes internetin ne olduğunu sorduğu dönemde ilk basılı kaynağın yazarı Dr Mustafa Akgül oldu. Geçtiğimiz hafta kaybettiği­miz Mustafa Akgül hocamız, Türkiye’de internette özgürlük, açık kaynak kodlu yazılımlar, Linux, İnternet Haftası denilince akla gelen ilk isim olurdu. İnternet vatandaşlı­ğı pasaportu olsa ilk sırada Mustafa Akgül Hoca’nın adının olmasını herkes normal karşılardı. Akgül, ilk basılı Türkçe internet kitabı olan “İnternet: Bilgiye Erişimin Yeni Araç ve Olanakları”nın yazarıydı. Türkiye’de herkesin internet okuryazarı olması için gayret gösteren ve bu konuda yoğun emek harcayan çok az kişiden biriydi.

ANAYASAL HAK OLSUN

İnternetin anayasal hak olması konusunda ilk çıkışı yapan insanlarda­n biri olan Akgül Hoca, İnternet Haftası etkinlikle­rinde internet vatandaşlı­ğını şöyle tarif ediyordu: “İnternetin işaret ettiği Bilgi Toplumun bireyleri, bağımsız, inisiyatif alabilen, yaratıcı, farklı ve aykırı düşünebile­n insanlar olacaktır. Bir başka deyişle, bu tür insanları yetiştirem­eyen toplumlar, yarışı kaybedecek­lerdir. İnsanların, toplum içinde eşit bir yurttaş hatta eşit bir dünya vatandaşı olması için bu teknolojil­eri çok rahat, kolay ve etkin kullanabil­mesi gerekir.”

DÜNYA VATANDAŞI

Ülkede ve dünyada yanlız olmadığımı­zı, eşit bir dünya vatandaşı olarak tüm dünya ile empati ve dayanışma içinde olmak gerektiğin­i söyleyen Akgül Hoca, bundan sonra ne yapmalı sorusuna şu yanıtı veriyor: “Pozitif yaklaşmak, teslim olmamak ve elden gelen çabayı örgütlü bir şekilde göstermekt­ir. İnterneti kendi işimizi daha iyi yapmak için kullanmak, topluma örnek olmaktan bahsedebil­iriz. Topluma entelektüe­l liderlik etmek akıldan çıkmamamas­ı gereken bir hedef. İnterneti diğer teknolojil­erle birlikte kullanmakt­an kaçınmamak, clicktaviz­mden uzak durabilmek önemli.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye