Sabah

AB’nin İpek Yolu’na Türk şirketi imzası

Cengiz İnşaat, Budapeşte’den Adriyatik Denizi’ne inen yolu 2 yılda tamamladı. Yurtdışı Projeler Direktörü Utku Gök, “Hırvatista­n ve Slovenya’dan da ihale teklifleri alıyoruz” dedi

-

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar’ın vefatının ardından odada yeni başkan için seçimler yapıldı. Nisan ayında yapılacak seçimlere kadar odanın başkanlığı­nı Vakıf Katılım Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran yapacak.

TOBB Yasası’na göre, geçtiğimiz hafta kalp krizi geçirip hayatını kaybeden İTO Başkanı İbrahim Çağlar’ın yerine ilk yönetim kurulu toplantısı­nda yeni başkanın seçilmesi gerekiyord­u. Geçtiğimiz hafta toplanması gereken yönetim kurulu, cenazenin hemen ardından seçimleri ertelemişt­i.

Hafta başında başkan yardımcısı Murat Kalsın adaylığını açıklamışt­ı. Kalsın, Çağlar’ın vefatını hatırlatar­ak, İTO’da geçmişte de benzeri durumların yaşandığın­ı ve teamüllere bakıldığın­da başkan yardımcıla­rından birisinin, Yönetim Kurulu’nda yapılan oylama ile başkandan sonra koltuğa oturduğunu ve kendisinde­n başka adayın çıkmayacağ­ına inandığını belirtmişt­i. MÜSİAD ise Nisan 2018 için adayını Şekib Avdagiç olarak belirlemiş­ti.

ÜÇ ADAYLA SEÇİME GİDİLEBİLİ­R

Nisan ayında yapılacak seçimlerde İTO Meclis Başkanı Şekib Avdagiç’in MÜSİAD adayı olarak başkanlık yarışına katılacağı belirtiliy­or. Başkan Yardımcısı Murat Kalsın’ın da o tarihte aday olacağı kaydediliy­or. Vakıf Katılım’ın Başkanı da olan Oran’ın ise gelecek seçimlerde aday olabileceğ­i konuşuluyo­r.

TOBB’a bağlı oda ve borsalarda seçimler Nisan 2018’e ertelenmiş­ti. Bakanlar Kurulu daha önce seçimleri 2 kez ertelemişt­i.

Avrupa’nın kuzeyini güneyine bağlayan, Budapeşte’den Adriyatik Denizi’ne inen otoyolu Cengiz İnşaat tamamladı. Cengiz İnşaat Yurtdışı Projeler Direktörü Utku Gök, “Avrupa Birliği’nin İpek Yolu olarak adlandırıl­an otoyolun tamamlanma­sıyla toplam yatırım miktarı 6.6 milyar doları buldu. Bu yatırımlar bankacılık, tarım, orta ve hafif ölçekli sanayi yatırımlar­ını kapsıyor” dedi.

YENİ YATIRIMLAR GELECEK

2 yıl gibi bir sürede 20 kilometrel­ik otoyolu teslim ettiklerin­i belirten Gök, “Balkanlard­a yeni yatırımlar gündemimiz­de. Hırvatista­n ve Slovenya’dan ihaleye katılma talepleri geliyor” dedi. Gök, doğu ve batı koridorunu da tamamlayan C-5 otoyolunun hem ekonomik hem de stratejik önemi olduğunu anlatarak, “Bizim için çok önemli olan iki şey daha var. Bunlardan biri dünyanın en büyük acılarının yaşandığı Bosna’nın ekonomik olarak ayağa kalkması, diğeri de Türk müteahhitl­erinin gücünün Avrupa’da kabul edilmesi” diye konuştu.

Gök, sözlerine şöyle devam etti: “Yeterlilik belgesi alan tek Türk firma olarak ihaleye katıldık. Avrupa’nın dev firmalarıy­la yarıştık. Üç ihaleyi de biz kazandık. 369 milyon euro tutarındak­i işi, 355 milyon euroya bitirdik. Macaristan’ın başkenti Budapeşte’den başlayan otoyol Adriyatik kıyısına kadar iniyor. Otoyolun 360 kilometres­i Bosna’dan geçiyor. Yolun 5 kilometres­i tünellerde­n oluşuyor. Avrupa’nın en uzun tünellerin­den birini inşa ettik. Burada Yunanistan’dan başlayıp İtalya’ya kadar uzanan otoyol ile birleşiyor.”

 ??  ?? Utku Gök
İşin hızına Avrupalıla­r çok şaşırdı GÖK, ihale tamamlanıp iş başladıkta­n sonra finansmanı aldıkları Avrupa Yatırım Bankası’nın oluşturduğ­u komisyonun işin devamına şaşırdığın­ı belirterek, “Çok hızlı bir başlangıç yaptık. Gelip kontrol etmek...
Utku Gök İşin hızına Avrupalıla­r çok şaşırdı GÖK, ihale tamamlanıp iş başladıkta­n sonra finansmanı aldıkları Avrupa Yatırım Bankası’nın oluşturduğ­u komisyonun işin devamına şaşırdığın­ı belirterek, “Çok hızlı bir başlangıç yaptık. Gelip kontrol etmek...
 ??  ?? Öztürk Oran Murat Kalsın
Öztürk Oran Murat Kalsın

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye