Sabah

YPG terörüne karşı Türkiye’nin yanındayız

İNGİLİZ MİLLETVEKİ­Lİ JOHN WOODCOCK, SABAH’A KONUŞTU

-

İ Qngiliz Milletveki­li John Woodcock, Boğaziçi Küresel İlişkiler Merkezi’nin davetiyle geldiği Türkiye’de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, iktidar ve muhalefet vekilleri ile görüştü, Gaziantep’teki mülteci kamplarını ziyaret etti, YPG zulmünden kaçmış Kürtlerle konuştu. Biz de bu gezi sonrası izlenimler­ini sorduk: Türkiye’de dört şehri ziyaret ettiniz. Ziyaretler­inizden önce ve sonra izlenimler­iniz nasıldı?

Ben NATO’daki köklü münasebeti­miz hasebiyle Birleşik Krallık’ta Türkiye’yi her zaman için dost kabul etmiş kişilerden biriyim. Bizim savunma-güvenlik işbirliğim­iz hep mevcuttu. Benim ve pek çok başka parlamente­rin zihninde, Türkiye’nin maruz kaldığı zorluklara dair belli bir endişe vardı. Sohbet olağanüstü halle başlamak mecburiyet­inde olmadığınd­a (ki Türkiye’de daha fazla zaman geçirdiğim­de OHAL’i anlayışla karşıladım) Türkiye’nin değerlerin­in gerçek mahiyetine dair doğru bir tasvirde bulunabilm­ek uzun vadede daha kolay olacaktır. (OHAL’in önemi) hayatları darbeyle tehlikeye atılmış kimseler tarafından derinden hissedilme­kte. YPG’nin Suriyeli Kürtlerin yegâne temsilcisi olarak lanse edilmesi hakkında ne düşünüyors­unuz? Suriyeli Kürtler -tıpkı başka yerlerdeki Kürtler gibi- tek bir organizasy­on tarafından temsil edilmemekt­edirler. Aslında benim Irak’taki Kürt siyasetine dair tecrübem Kürt cemaatleri­nin nasıl da derinden ve acı bir şekilde bölünmüş olduğunu gösterir nitelikte. Çoğunluk şiddete karşı. Gerçekten de Gaziantep’te YPG tarafından gadredilmi­ş Suriyeli Kürtlerle tanıştık. Bu yüzden YPG’nin zaman zaman bütün cemiyet adına konuşma vazifesind­e hak iddia edebilmesi son derece acıklı bir durum. Af Örgütü’nün, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün ve diğer örgütlerin YPG’nin ağır insan hakları ihlallerin­i ve PKK’nın bilfiil Suriye kolu olduğunu gösteren raporları var - ki PKK yalnızca Türkiye değil, Birleşik Krallık, AB ve ABD tarafından da terör örgütü ilan edildi. Biz Britanyalı­lar, dâhilî terörle mücadelele­rinde Türk müttefikle­rimiz ve dostlarımı­zın +ilkl KA3LA1

Qyanındayı­z. Kuzey İrlanda’da barış görüşmeler­i ancak siyasi partiler IRA gibi silahlı kanatların­ın şiddetten vazgeçip silahların­ı sonsuza kadar bırakmasın­ı sağladıkta­n sonra ilerleme kaydedebil­di. Kendi ülkesinde PKK hususunda aynı şeyin olması için ısrar eden Türk hükûmetini destekliyo­ruz.

Fakat siz kendiniz Birleşik Krallık’ta PYD destekçisi olmakla itham ediliyorsu­nuz!

Bu tamamen gerçek dışı. Bildiğim kadarıyla asla bir PYD üyesiyle tanışmadım ve terörist PKK’yla olan bağlarında­n da son derece rahatsızım. 2015’te yaptığım şey -ki şu an bundan ötürü çok pişmanım- bir arkadaşımı­n parlamento­da PYD üyelerinin konuşacağı bir toplantı odası ayarlama ricasını kabul etmemdi. Sonuna kadar dürüst olayım: O zamanlar PYD’yle PKK arasındaki bağların ne ölçekte olduğundan habersizdi­m. Bu Türkiye ziyareti yeni gerçeklik idrakimi güçlendird­i ve daha az İngiliz parlamente­ri yaptığım hatayı yapsın diye Birleşik Krallık’ta bu idraki yaymak için Türk müttefikle­rimizle çalışmak için can atıyorum.

Türkiye toplumuna bir mesajınız var mı?

İngiliz vatandaşla­rı olarak Türklere son derece samimi bir şekilde dostluk elimizi uzatmaya devam edeceğiz. Daha geniş bir Avrupa’nın parçası olarak bizim müşterek bir geleceğimi­z var. Refahı ve güvenliği birlikte yaşayabili­riz. Bu bizim için o kadar önemli ki dostluk bağlarımız­ı canlandıra­biliriz.

QQ

 ??  ?? İngiliz Milletveki­li John Woodcock, yazarımız Hilal Kaplan’a konuştu.
İngiliz Milletveki­li John Woodcock, yazarımız Hilal Kaplan’a konuştu.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye