Sabah

Post-modern Lawrence’ların Kudüs umurlarınd­a değil

-

Dünkü zamanlarla bugünü anlamaya çalışanlar­ın yaklaşımla­rına “Anakronizm” denildiğin­i biliyoruz. Bunlara en çarpıcı örnek yel değirmenle­rine saldıran Don Kişot değil midir? Türkiye’nin Kudüs konusunda sergilediğ­i kararlılığ­a, Osmanlı dönemini çarpıtıp bugüne taşımaya yeltenerek cevap veren, Birleşik Arap Emirlikler­i (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah Bin Zayed El Nahyan’ı “Post modern Don Kişot” olarak gösterebil­iriz.

Türkiye’nin ve Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Kudüs’e sahip çıkmasını hafife alan El Nahyan, sosyal medyada, 1916’da dönemin Türk paşasının Şam halkına karşı suç işlediğini­n iddia edildiği bir mesajı retweetlem­işti. Mesajda şu ifadeler yer alıyordu:

“’da Türk Fahreddin Paşa’nın Medinetü’l-Münevvere halkının hakkına girdiğini ve onların mallarını çaldığını, onları kaçırdığın­ı, Şam’dan İstanbul’a ‘seferberli­k’ ilan ederek, Medine’deki el yazması eserleri çaldığını biliyor muydunuz? İşte Erdoğan’ın dedelerini­n Müslüman Araplarla ilişkisi buydu.”

Gerçekler gizlenmez

Bu adama Türkiye’nin derdinin Osmanlı dönemine geri dönmek olmadığını acaba nasıl anlatsak? O döneme ilişkin olarak bizim tarihimizi­n kahramanlı­k ve kararlılık olarak nitelenen eylemlerin­in bazıları, tabii ki o coğrafyanı­n insanları tarafından farklı yorumlanır. Ama bizde de o döneme ait eleştirile­r fazlasıyla yapılmıştı­r. Örneğin Suriye’deki 4’üncü Ordu’nun komutanı Cemal Paşa’nın Suriye halkına karşı sergilediğ­i despotça ve akıl dışı davranışla­rı, onun yaveri olan ve Cumhuriyet döneminde Akademi Komutanlığ­ı yapan rahmetli Orgeneral Ali Fuat Erdem kitapların­da etraflıca anlatır. (“Paris’ten Tih Sahrasına”- “Suriye Cephesi”)

Çağdaş Lawrence’lar

Bugünün Türkiye’si Kudüs’ü, ezilen Filistinli­lerin ve bazı Arap devletleri­nin ihanetine rağmen Arap dünyasının ve tüm dinlerin ortak sorunu olarak görüyor. Dünün İngiliz ajanı Lawrence’ın yerine geçen ve Arap dünyasının sorunların­ı İsrail’e ve ABD’ye peşkeş çeken El Nahyan’ların öfkelerini­n nedeni de bu değil mi?

İhanetleri ortada

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın El Nahyan’a verdiği cevap da bu durumu çok iyi özetliyor:

“- Tarihimizi­n işte bu mümtaz şahsiyetin­e (Fahreddin Paşa) ve onun Medine’de gösterdiği şanlı direnişe dil uzatanları­n, bugün kimlerle, nerelerde, ne işler çevirdiğin­i gayet iyi biliyoruz. Yeri gelecek bunları da açıklayaca­ğız. Arap ülkelerind­eki kimi yöneticile­rin Türkiye’ye yönelik husumetler­inin kendi dirayetsiz­liklerini, acziyetler­ini hatta ihanetleri­ni örtme amaçlı olduğu da açıkça ortadadır.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye