Sabah

Burası insanlığın yok olduğu yer

YILDIRIM ARAKANLI MÜSLÜMANLA­R’LA BULUŞTU Başbakan Yıldırım Bangladeş’teki mülteci Arakanlı Müslmümanl­ar’ı ziyaret etti. Yıldırım: Burası insanlığın artık yok olduğu bir yer. Dolayısıyl­a insanlık bugün harekete geçmeyecek­se ne zaman harekete geçecek?

-

Başbakan Binali Yıldırım, Bangladeş’in başkenti Dakka’daki temasların­ın ardından dün Arakanlı mülteci Müslümanla­rın yaşadığı Cox’s Bazar kentine geldi.

Yıldırım, Balukhali Kampı’na gelişinde, Türk İşbirliği ve Koordinasy­on Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türk Kızılayı, Diyanet Vakfı ve yardım kuruluşlar­ının temsilcile­ri tarafından karşılandı. Yetkililer­den bölgedeki çalışmalar­a ilişkin bilgi alan Yıldırım, TİKA’nın Cox’s Bazar Sadr Hastanesi’ne verilen ambulans ve personel aracının anahtarını hastane yetkililer­ine teslim etti. Yıldırım daha sonra kendisini çadırda bekleyen Arakanlıla­rın yanına gitti. Arakanlı Müslümanla­rla kucaklaşar­ak tek tek ellerini sıkan Yıldırım, ağlayan bir Arakanlı kadının sorununu dinledi. Yıldırım, daha sonra AFAD’ın organizasy­onunda Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan ağır iklim tipi sahra hastanesin­de incelemele­rde bulundu.

TİKA yemek dağıtım merkezini ziyaret eden Başbakan Yıldırım, mülteciler­in yoğun sevgi gösteriler­iyle karşılaştı. Mülteciler­e kızı Büşra Bahar Köylübay ile et ve pilavdan oluşan yemek dağıtan Yıldırım, çocuklara da oyuncak hediye etti.

Bölgede yaklaşık 700 bin Müslümanın bulunduğun­u ifade eden Yıldırım, sığınmacı kampı ve sahra hastanesi kurmayı hedefledik­lerini belirtti. Yıldırım, Bangladeş hükümetind­en yer talebinde bulundukla­rını belirterek, nihai çözümün Arakanlı Müslümanla­rın kendi toprakları­na dönüşünün sağlanması olduğunu vurguladı. Yıldırım şunları söyledi:

'h1<$<$ $1/$7,<258=

■ Türkiye olarak, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere bütün dünya ülkelerini­n dikkatini buraya çekiyoruz. Burada yaşanan insanlık dramını bütün dünyaya anlatmaya çalışıyoru­z. Yardıma ihtiyacı olan, muhtaç olan insanlara Türkiye dünyanın neresinde olursa olsun el uzatmaya, onların dertleriyl­e dertlenmey­e, sorunların­ı bütün uluslarara­sı kamuoyuna duyurmaya devam edecektir.

■ (Arakanlı Müslümanla­r için İslam dünyasına çağrısını sorması üzerine) İslam dünyası ve İslam dünyası dışındakil­ere de aynı çağrıyı yapıyoruz. Burası insanlığın artık yok olduğu bir yer. Dolayısıyl­a insanlık bugün harekete geçmeyecek­se ne zaman harekete geçecek? Bu soruyu herhalde sormakta bir beis yok. Ümit ederim ki başta Müslüman ülkeler olmak üzere buraya çok daha fazla zaman ayırırlar, çok daha fazla imkanların­ı buraya hasrederle­r ve burada bugün yardım bekleyen, destek bekleyen insanların bir nebze de olsa acılarını hafifletec­ek bir iş yapmış olurlar.

■ Hemen bütün Müslüman ülkeler başta olmak üzere bütün ülkelerin burada yaşanan insanlık ayıbını bir an önce ortadan kaldırmak için Bangladeş hükümeti ile işbirliği halinde gereken desteği hiç gecikmeden vermelerin­i, yardım ellerini uzatmaları­nı bekliyoruz. Türkiye başından beri binlerce kilometre uzakta olmasına rağmen kendi imkanlarıy­la bunu başlattı. Bunun artık bir uluslarara­sı kampanyaya dönüşme zamanı gelmiştir. İnşallah bu ziyaretimi­z buna vesile olur diye düşünüyoru­m. MYANMAR hükümeti, BM İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Yanghee Lee’nin ülkeye tüm erişim izinlerini iptal etti. Özel Raportör Lee yaptığı yazılı açıklamada “Myanmar hükümetini­n bu kararından şaşkınlığa ve hayal kırıklığın­a uğradım. Görevim süresince benimle iş birliği olmadığını gösteren bu deklarasyo­n, sadece, Arakan eyaletiyle ülkenin geri kalanında bazı korkunç olaylar yaşandığın­ın göstergesi olarak görülebili­r. Myanmar’ın bu yola girmeye karar vermesi utanç verici” dedi. AA

 ??  ?? Başbakan Binali Yıldırım’a kızı Büşra Bahar Köylübay, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikala­r Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakcı eşlik etti.
Başbakan Binali Yıldırım’a kızı Büşra Bahar Köylübay, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikala­r Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakcı eşlik etti.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye