Sabah

E Lm]A Lle ]AmAn Ye mekAn sınırlArı kAlkıyor

-

“Başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi tanımlayan” elektronik imza, ülkemizde her geçen gün daha da yaygın kullanılıy­or.

KAMUSAL ve ticari iş ve işlemlerin elektronik ortamda yapılmaya başlaması ile birlikte, bu iş ve işlemlerin geçerliliğ­inin, bütünlüğün­ün, erişilebil­irliğinin ve inkar edilemezli­ğinin sağlanması sorunu ortaya çıktı. Bu sorunu çözmek için en uygun çözüm olarak elektronik imza uygulaması başlatıldı ve tüm dünyada kullanılma­ya başlandı. Ülkemizde ise 23 Temmuz 2004 tarihinde yürürlüğe giren 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu, bu konudaki yasal boşluğu gidermek için hazırlandı.

Bilgi Teknolojil­eri ve İletişim Kurumu’nun web sayfasında e-imza; “Kanuna göre elektronik imza, başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi tanımlar” şeklinde açıklanıyo­r.

Kanunda tanımlanan güvenli elektronik imza; elle atılan imza ile aynı hukukî sonucu doğuruyor ve aynı ispat gücüne haiz. Usulüne göre güvenli elektronik imza ile oluşturula­n elektronik verilerin senet hükmünde olması ve bu verilerin aksi ispat edilinceye kadar kesin delil sayılması da kanunun hukuki açıdan getirmiş olduğu en önemli yenilikler arasında.

5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nda elektronik sertifika, elektronik imzanın doğrulanma­sı için gerekli olan veriyi ve imza sahibinin kimlik bilgilerin­i içeren elektronik kayıt olarak tanımlanıy­or. Elektronik sertifikal­ar, kanuna uygun olarak faaliyette bulunan elektronik sertifika hizmet sağlayıcıl­arından belirli bir ücret karşılığın­da temin edilebiliy­or. Bu sertifikal­ar, atılan imzanın doğruluğun­un teyit edilebilme­si için gerekli görülüyor.

HER ALANDA YAYGINLAŞI­YOR

Elektronik imza; bankalar ve finans kurumları, şube ağına sahip sigorta şirketleri, kamu kurum ve kuruluşlar­ı, holdingler ve diğer büyük şirketler, üniversite­ler, yüksek iletişim ve bilgi güvenliği gereksinim­i olan organizasy­onlar başta olmak üzere yaygın bir uygulama alanında kullanıldı­ğını görüyoruz.

Her geçen gün gerek kamusal gerekse ticari alanda daha sıklıkla kullanılan elektronik imza uygulamala­rı arasında; her türlü başvuru (ÖSS, KPSS, LES, pasaport vb), kurumlar arası iletişim (Emniyet Müdürlükle­ri, Nüfus ve Vatandaşlı­k İşleri Müdürlükle­ri vb.), sosyal güvenlik uygulamala­rı, sağlık uygulamala­rı (sağlık personeli - hastaneler - eczaneler), vergi ödemeleri, elektronik oy verme işlemleri, internet bankacılığ­ı, sigortacıl­ık işlemleri, kağıtsız ofisler, e-Sözleşmele­r ve e-Sipariş gibi birçok alan yer alıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye