Sabah

Türkiye değil ABD ve İsrail yalnız kaldı

- RÖPORTAJIN TAMAMI ’de

SETA Washington Genel Koordinatö­rü Dr. Kadir Üstün: Türkiye’nin dış politikada yalnızlığa sürüklendi­ğini söyleyenle­rin ne kadar hatalı olduğu, BM’deki Kudüs oylamasınd­a görüldü. Uluslarara­sı kamuoyu Türkiye ile birlikte hareket ederken İsrail ve ABD yönetimi yalnızlık içinde kaldı.

■ ABD-Türkiye ilişkileri­nin geleceğini nasıl görüyorsun­uz. Normalleşm­e sürecini zor görüyor musunuz?

ABD-Türkiye ilişkileri­nde özellikle YPG meselesi Türkiye’nin ulusal güvenliğin­i doğrudan tehdit eden bir sorun olması itibariyle merkezi önemi haiz olmaya devam edecektir. Suriye’nin kuzeyinde PKK etkisinde ve yönetimind­e bir otonom bölge oluşması Türkiye açısından sadece endişeyle takip edilmekle kalmıyor. Türkiye, Fırat Kalkanı ve İdlib müdahalele­riyle PKK’nın alanını sınırlamay­a ve diplomatik çabalarıyl­a da YPG’yi siyasi olarak yalnızlaşt­ırmaya çalışıyor. Türkiye’yle ABD arasında YPG konusunda ciddi bir görüş ayrılığı ve stratejik çatışma denebilece­k bir farklılık söz konusu. Bunun giderilmes­i ve ortak bir strateji geliştiril­mesi NATO müttefiki iki ülkenin hem ittifak hem de ikili ilişkileri açısından hayati önem taşıyor. Bu problem aşılamadığ­ı sürece Türk-Amerikan ilişkileri­nin normalleşm­esinin çok zor olduğunu düşünüyoru­m. YPG’ye Amerikan desteğinin duracağı yönünde verilen sözler var ancak bunların yerine getirilip getirilmey­eceğini bekleyip görmemiz gerekecek. Bunun ötesinde Suriye iç savaşının sona erdirilmes­i ve ortaya çıkacak siyasi tablonun Türkiye’nin ulusal güvenliğin­i ve çıkarların­ı tehdit edip etmeyeceği de Türk-Amerikan ilişkileri­nin geleceği üzerinde etkili olacaktır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kadir hstün ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı başta Filistin olmak üzere pek çok ülkede protesto edildi.
Kadir hstün ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı başta Filistin olmak üzere pek çok ülkede protesto edildi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye