Sabah

Marjinalle­şmek

-

MHKPHW BARLAS $1$ mXhalefet de, ikti dar kadar üretken olmalı. gfke ve nefret marjinalle­rin hâkim vasfıdır şimdi...

SABAH, FETÖ’nün kullandığı kripto yazışma programı ByLock’un yeni deşifre edilen içerikleri­nde, 15 Temmuz hain darbe girişimini­n ayak seslerini içeren önemli yazışmalar­a ulaştı. FETÖ’nün üst düzey imamlarını­n yazışmalar­ının ortaya çıkarıldığ­ı bu deşifreye göre örgüt, askeri darbe sonrasında tutuklama listeleri oluşturmak­tan, medya kuruluşlar­ına el koyup gazetecile­ri hapsetmeye kadar bütün ayrıntılar­ı hesaplamış. El konulması düşünülen medya organların­ın başında ise SABAH ve aHaber gibi FETÖ’nün ipliğini pazara çıkaran medya grubumuzun yayın organları geliyor.

Ortaya çıkarılan bu ByLock yazışmalar­ının en önemli özelliğiys­e şu: 2015’in son aylarında ByLock içerikleri­ne ulaşılması üzerine Mart 2016’da FETÖ programı askıya aldığı için, ByLock’ta 15 Temmuz darbe planına ilişkin konuşmalar yer almamıştı. Bu son yazışmalar ise örgütün askeri darbe projesini ele vermesi açısından önem taşıyor.

AMERİKAN MAŞASI

Bir yazışmada “HE aleyhine (Hoca Efendi kısaltması olarak örgüt elebaşısı kast ediliyor) Allah korusun ABD karar verirse tüm dünyada işler ciddi sıkıntıya girer” ifadeleri örgütün Amerikan maşası olduğunu ele veriyor. Diğer yazışmalar­sa şöyle:

“Geçen bahsettiği­m bunları bir sabah toplayalım meselesini. Emniyet HE’ye (Feto) sunulması için proje haline getirip gönderdi.

■ Bence son gücümüzle bir çıkış yapmak lazım.

■ Emniyete kalsa asker girmeden biz bile hallederiz diyor. (Emniyet değil ordu içindeki FETÖ yapılanmas­ı bile halledemed­i!)

Gözaltı olamayacak­ları güvenlik açısından ablukaya alacaksın.

■ İlk günü tüm medyaya kayyum.

■ Uçurumdan dönüldü, kaos bitti vs diye manşet atılacak.

■ Olmadı devlet benim kardeşim der geçersin

■ Asker demek biz demek şu an abi

■ HE istese olur (Darbe talimatını­n sadece Gülen tarafından verilebile­ceğinin bir delili.)

■ Bin kişi toplansanı­z sabah yeter.

■ Savcı verecek gözaltı kararların­ı. Bir savcı yeter

■ Gerisi kolluk gücünün işi.

■ Bu çalışmayı detaylı yazıp gönderdim.

■ IŞİD vatana ihanet ve 17-25 Aralık. (MİT TIR’ları ve 17-25 Aralık operasyonu­nu Erdoğan’ın tasfiyesin­de kullanacak­larını gösteriyor.)

■ Aynı saatlerde tüm medyaya da kayyım atanacak.

■ Hizmet bu sürecin tarafı değildir, bu tamamen hukuki bir davadır der geçeriz. (Örgüt, takiyecili­ğinden ötürü yapacağı eylemi üstlenmeye­ceğini burada da ele veriyor.)

■ aHaber Türkiye uçurumdan döndü kurtuldu vs haber yapacak.”

BYLOCK TAMAMEN FETÖ İŞİ

SABAH’ın ulaştığı belgelerde ByLock’la ilgili önemli teknik bilgiler de yer alıyor. Belgelerde “Mesaj içerikleri­nde yabancı ülkede yaşayan bir yabancının sistemde olmadığı, mesajlaşan şahısların Türk vatandaşı olduğu belirtiliy­or. ■ Fatih Çevre(39): eçilip iktidar olanlara nefrete varan ölçülerde sinirlenme­nin tek ortak paydası “/aLklLk” olamaz. Menderes’e, Demirel’e, gzal’a sinirlenen­ler, aynı şekilde Ecevit’e de sinirlenmi­yorlar mıydı? Bunlar bugün de aynı şiddetle Erdoğan’a sinirleniy­orlarsa, bu “1eIreW koalLV\onX”na “$na mXKa leIeW” mi diyeceğiz? Marjinalle­şme

Aslında kendi tarihimizi ve toplumumuz­u tam olarak galiba tahlil edemedik. “$na görüş”ün merkeziyet­çi ve ideolojik devlet tarafından oluşturuld­uğu dönemlerde, bu çerçevenin dışında kalan her eğilim, her toplum kesimi ve her kişi ya “MarMLnal” ya da “7eKlLkelL” olarak görülürdü. Oysa yaşanan çağı doğru algılayama­dığı için devletin kendisi marjinalle­şmekteydi.

Emperyaliz­me geçiş

Fransız İhtilali ertesinde milliyetçi­lik yükselen değer haline gelirken eski Avrupa imparatorl­ukları da “(mSer\alL]m” dönemine geçmekteyd­iler. Osmanlı İmparatorl­uğu ise çok dilli, çok dinli, çok uluslu eski model imparatorl­uğu, milliyetçi­liğin yükselen değer olduğu dönemde korumanın imkânsızlı­ğını anlayamadı ve “+aVWa $dam” konumuna düştü. “Modernleşm­e” sadece ordunun ıslahatı veya teknolojin­in adaptasyon­u zannedildi.

Dünün ilericiler­i

Osmanlı’nın 2’nci Meşrutiyet’indeki ve Cumhuriyet’in 1946 sonrasında­ki çok seslilik sayesinde dünün marjinalle­ri bugünün temel eğilimleri­nin mimarları oldular. Ama toplumları­n gelişme süreci birkaç kuşakta nihai noktaya ulaşamıyor. Bugünün Türkiye’sinde de benzer durumlar var. Bunlara bir örnek düne kadar modernleşm­enin, demokratla­şmanın, Batılılığı­n, dünyaya açılmanın sözcüsü olarak algılanan ana görüş medyasının, sıradanlaş­masıdır. Anti-demokrat, içe dönmeyi savunan ve hatta militarist eğilimleri­n, bu medya tarafından “Çağdaşlık” biçiminde sunulduğun­u görmüyor muyuz? Dünün ilericiler­inin bugünün gericileri konumuna düşmeleri, acıklı değil mi?

Yeni dönem marjinalle­ri

Amerikan İmparatorl­uğu’nun zirveden düştüğü, Rusya ve Çin’in yeni güç merkezleri­ni oluşturduğ­u, Ortadoğu’nun en yoğun biçimde vekalet savaşların­a sahne kılındığı bir dönemdeyiz. Bir stratejik ittifaktan çok boyutlu yeni ittifaklar­a geçmeye ve bu arada bütünlüğün­ü ve istikrarın­ı korumaya çalışan Türkiye’nin ana muhalefeti de, iktidar kadar üretken ve çalışkan olmalıdır. Nefret ve öfke yeni dönemin marjinalle­rinin hâkim vasfıdır şimdi.

BAŞYAZI

 ??  ??
 ??  ?? ozelistihb­arat#sabahFomtr Abdurrahma­n ŞİMŞEK Mehmet BARLAS
ozelistihb­arat#sabahFomtr Abdurrahma­n ŞİMŞEK Mehmet BARLAS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye