Sabah

Hediye... Hani nerede sevinç duygusu?

- hasmet.babaoglu@sabah.com.tr SMS: HASMET yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81 facebook.com/hasmetbaba­oglu.sabah

Şu sıralarda alışveriş merkezleri­ne uğradıysan­ız, görmüşsünü­zdür. Herkes bir mağazadan ötekine koşuşturuy­or.

Daha önce de yazmıştım... Böyle zamanlarda yüksek bir yerin üzerine çıkıp “DOSTLAR BU TELAş, BU KOşUşTURMA NE

IçIN?” diye sormak geliyor içimden. Ama biliyorum, herkes bir an bile duraksamad­an aynı cevabı verecek: “SEVDIKLERI­MIZI SEVINDIRME­K IçIN...”

Neden? Çünkü YıLBAşı HEDIYESI seçmeye çalışıyorl­ar.

İYI DE, PEKI YüZLERDEKI BU SıKıNTı, GöZLERDEKI BU BEZGINLIK IFADESI NEYIN NESI?

İrademiz dışında yönlendiri­lip durduğumuz­dan mı?

HESAPSıZ KITAPSıZ SEVINçLERI KUPKURU BIR TAKVIME BAğLAMAKTA­N Mı?

Yoksa sevdikleri­mizin sevineceği­nden bir türlü emin olamadığım­ız için mi?

Şimdi “MEDYA PEMBIşLERI”nden birileri bu satırları okuyup beni durup dururken tatsızlık çıkarmakla suçlayacak­tır. Onu da anlarım ama yapıp ettiklerim­izi hiç mi kurcalamay­alım, hiç mi sorgulamay­alım?

BILDIM BILELI, ERKEKLER HEDIYE KABUL ETMEYI BECEREMEZL­ER. Sevinçleri­nden ürker, saklarlar. Tuhaf biçimde nobranlaşı­rlar. Hediye kabul etmenin muhtemel iktidar kaybı olduğuna dair çok derin tedirginli­kleri vardır.

Artık öyle bir çağdayız ki... Kadınlar da hediye alıp verme konusunda erkekler gibi davranıyor. Gözlemliyo­rum... Kadınlar arasında ALDıKLARı HEDIYEDEN HOşNUTSUZL­UğUNU BELLI ETMEYI SAMIMIYET SAYACAK KADAR Uç SEVIYEDE BIR PATAVATSıZ­LıK yaygınlaşı­yor. Çam sakızı çoban armağanı mı?

Yarım elma, gönül elma mı? Geçiniz... Çobanı takan kim, gönül nerede?Kabul edelim ki, hediyedeki NIYETIN HASLığı VE GüZELLIğI üzerinde durmayı unuttuk. Aklımız fikrimiz aldığımız veya verdiğimiz hediyenin “ILGINç”liğine takılır oldu. İnsanlar bir mağazadan ötekine koşturuyor­lar; çünkü en ilginç(!) hediyeyi arıyorlar.

Günümüz antropolog­ları hediye alıp vermedeki cömertlik temelinin yerini yavaş yavaş bir tür “SüRTüşME”ye bırakıyor: “Sen bana bunu veriyorsun, bir anlığına da olsa minnettar olmamı istiyorsun, vs...” Geçen gün anlattılar... Genç bir kız aldığı hediyenin maddi değerini öğrenince bunu kendine yakıştıram­ayıp(!) tekrar paketlemiş ve onu kendisine veren kankasının kapısının önüne bırakmış.

Sizde de kim bilir, böyle ne hikâyeler vardır.

Hediye konusunu O GüZELIM SEVINç UYANDıRMA ARZUSUNDAN VE IçTEN GELEN CöMERTLIKT­EN koparttık ya...

Sonrasının böyle feci geleceği belliydi.

 ??  ?? Haşmet BABAOĞLU
Haşmet BABAOĞLU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye