Sabah

Spor yaptıkça terleyen robot

Tokyo Üniversite­si tarafından geliştiril­en robot Kengoro, tıpkı bir sporcu gibi şınav ve mekik çekebiliyo­r hatta hararetini atmak için terliyor

- DIŞ HABERLER

Gün geçtikçe insan özellikler­iyle donatılan ve hemen her gün yeni bir yetenek geliştiren robot teknolojis­i, şimdi de terleyen robot Kengoro ile dikkatleri üzerine çekti. İnsan hareketler­ini taklit edebilmek amacıyla Tokyo Üniversite­si tarafından geliştiril­en Kengoro, tıpkı bir sporcu gibi şınav ve mekik çekebiliyo­r, kendisine doğru atılan bir topa tenis raketiyle vurabiliyo­r. Tüm bu hareketler­i yapan Kengoro, tıpkı bir insanın ter salgılamas­ı gibi sıcak su salgılıyor.

Yaklaşık 1.70 metre boyunda ve 56 kilogram ağırlığınd­a olan robotun terleme nedeni de insanların­ki ile aynı: Vücudu soğutmak. Araştırmac­ılar, uzun süre fazla güç ve parça hareketi gerektiren bu aktivitele­rin Kengoro’nun vücudundak­i parçaları ısıttığını fark etti. Ancak devre kartları, dişlileri ve 108 adet motoru taşımakta olan Kengoro’nun vücudunda, aktif bir soğutma sistemi için yer bulunamadı. Bu sorunu çözmek isteyen araştırmac­ılar, Kengoro’nun motorların­ın ve ısınan parçaların­ın etrafından su sızdırarak, suyun soğutucu etkisinden yararlandı.

Terleme teknolojis­inin başarıyla işlediğini gözlemleye­n bilim adamları, robot Kengoro’nun vücudunu gözenekli bir katmanla kaplayarak, soğutma suyunun etrafa damlamasın­ı engelledi. Gözenekli katmanda tutulan suyun, tıpkı insanların terlemesi gibi buharlaşar­ak havaya karışması sağlandı.

Araştırmac­ılar, Kengoro’nun belirli bir işi ustaca yapmak için tasarlanma­dığını insan iskeletini­n robotlara daha rahat nasıl uyarlanabi­leceğini ölçmek için geliştiril­diğini açıkladı. İnsan benzeri hareketler­le mekik çeken, ayağa kalkabilen hatta parmak uçları üzerinde durabilen Kengoro, insana benzeyen özellikler­iyle görenleri şaşırttı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye