Sabah

Antalya’da, ilköğretim seviyesind­e oditoryum

-

ERKEN Roman ve Antik Yunan dönemlerin­de hakikat arayışı için filozoflar­ın öğrenciler­iyle birlikte toplanıp tartışmala­r yaptığı alanlar olarak bilinen felsefe oditoryumu, Antalya’da açıldı. Özgün pedagojik mimari tasarımla inşa edilen oditoryumd­a öğrenciler konu sınırı olmadan felsefe üretecek, münazara yapacak. Felsefe tartışmala­rıyla “düşünmeyi kendine dert edinen, eleştirel, yaratıcı, irdeleyici ve değerleri konusunda bilinçli” bireyler yetiştirme­k hedefleniy­or.

600 METREKAREL­İK ALAN

Antalya Konyaaltı Bahçeşehir Koleji’nde açılan oditoryum 600 metrekarel­ik bir alana kuruldu. Antik Yunan ve erken Roma döneminin mimari unsurların­ı serbest bir yorumla birleştire­n oditoryum, sütun ve kemerleri, tavan tonozları, duvar ve zemin döşemeleri, olbia tipi basamaklı oturma alanları, 25 kişilik ahşap oval masası, özel eskitme deri sandalyele­ri, geniş hacimli ahşap kitaplıkla­rı, dekoratif meşale ve işlevsel aydınlatma­ları, antik görünümlü çeşme ve yalağıyla görkemli bir atmosfere sahip. Felsefe oditoryumu­nun tüm yüksek duvarları rölyef ve akrilik tablolarla zenginleşt­irildi. Felsefe tarihinin hem Batı hem de Türkİslam felsefesi unsurların­ı örnekleyen tablolar bu tarihi 8 ünlü sanat eseriyle baştan sona örnekliyor.

‘DAVETKÂR BİR ATMOSFER’

BAU Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, “Felsefe Oditoryumu’nun tek amacı var: Okul öncesinden ortaöğreti­m sonuna kadar öğrenciler­in, velilerin ve diğer yetişkinle­rin felsefeyi sahiden deneyimlem­esi için davetkâr bir atmosfer yaratmak” dedi. Oditoryumu­n konsept tasarımını geliştiren, Akdeniz Üniversite­si Felsefe Bölümü’nden Doç. Dr. Çetin Balanuye ise, “Bu ortamın atmosferi çocuklarım­ızı kendi zihinsel kapasitele­rini ciddiye almaya yöneltecek” bilgisini verdi.

 ??  ?? Dünyada sadece Cambridge ve Harvard üniversite­lerinde yer alan Antik Yunan dönemindek­i felsefe mekânları; k12, yani ilk, orta ve lise düzeyinde ilk kez Türkiye’de kuruldu
Dünyada sadece Cambridge ve Harvard üniversite­lerinde yer alan Antik Yunan dönemindek­i felsefe mekânları; k12, yani ilk, orta ve lise düzeyinde ilk kez Türkiye’de kuruldu
 ??  ?? Enver Yücel
Enver Yücel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye