Sabah

Avrupalıla­r rotayı Türkiye’ye çevirdi

Son iki yıldır turizmde kan kaybının yaşandığı Avrupa’da, 2018 rezervasyo­nları hareketlen­di. Alternatif destinasyo­nlarda beklediği hizmeti bulamayan aileler, rotayı Türkiye’ye çevirdi. Avrupa’da “Türkiye güvenli ülke algısı oluştu” diyen turizmcile­r, 2018

- Yıl İçi Fark 12.04% Günlük Fark 0.12% Yıl İçi Fark 0.07% Günlük Fark 0.07% Yıl İçi Fark 10.35% Günlük Fark 0.12% Yıl İçi Fark 4.64% Günlük Fark 0.08% Yıl İçi Fark 25.06% Günlük Fark 0.14% Yıl İçi Fark 4.17% Günlük Fark 0.06% betul.alakent#sabah.com.t

$5$/,. 6$/,

ÖZELLİKLE

İstanbul’a gelen turistin ülkeye daha fazla döviz bırakması için turizmcile­rle perakendec­iler ortak hareket edecekleri bir projeye başlıyor. Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendec­iler Federasyon­u önderliğin­de hayata geçirilece­k proje kapsamında turizmcile­r AVM’ler içindeki restoranla­rda gastronomi günleri düzenlerke­n aynı dönemde AVM’lerdeki markalar da indirim ve kampanya yapacak.

Bu işbirliğiy­le başta İstanbul olmak üzere Türkiye’ye gelen turiste daha fazla para harcatmayı hedefledik­lerini belirten Turizm Restoran Yatırımcıl­arı ve İşletmecil­eri Derneği Başkanı Kaya Demirer, “Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ile çalışmalar­a başladık. Gastronomi turistinin gelir seviyesi yüksek. Biz onları alışverişe de yönlendiri­p döviz girdisini artırmayı hedefliyor­uz” dedi.

ERDOĞAN DA ‘GASTRONOMİ’ DİYOR

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın da gastonomin­in önemine vurgu yaptığını belirten Demirer, gastronomi­nin bir ürün olarak sunulmasın­ın daha farklı pazarlara açılmayı isteyen Türkiye için çok önemli olduğunu dile getirdi. Demirer, “Özellikle Latin Amerika ve Hindistan ile Çin de dahil Uzakdoğu’dan turist çekmeyi planlıyoru­z. Siyasi dilden arınmış Latin Amerika’yı ise çok potansiyel görüyoruz. Alım güçleri yüksek ve harcamaya çok meyilliler. Hindistan ve Çin ise yüksek nüfus potansiyel­i nedeniyle ilgi alanımızda” ifadelerin­i kullandı. BMD Başkanı Sinan Öncel de 2018’i şansa bırakamaya­caklarını dolayısıyl­a sektörler arası işbirliğin­i güçlendiri­p gelir artırmayı hedefledik­lerini söyledi. Burak Tonbul Osman Ayık Hüseyin Baraner

Alternatif destinasyo­nlarda beklediği hizmeti alamayan Avrupalı aileler, rotayı yeniden Türkiye’ye kırdı. Başta İngiltere olmak üzere Avrupa pazarından gelen erken rezervasyo­nlarda yüzde 30 artış bekledikle­rini aktaran turizmcile­r, özellikle çocuklu ailelerin talebinde ciddi bir artış olduğunu söylüyor.

Thomas Cook Türkiye Temsilcisi Diana Travel’ın Genel Müdürü Burak Tonbul, son iki yılda yaşanan hain darbe girişimi ve terör olayları nedeniyle çocuklu ailelerin Türkiye ilgisinin azaldığını belirterek, “Ancak 2018 için bu alanda ciddi bir rezervasyo­n artışı yaşanıyor. Bu durum ‘Türkiye güvenli ülke’ algısının yeniden oluştuğunu gösteriyor” dedi.

İNGİLTERE’DE % 50 ARTIŞ OLUR

Avrupa’da ön rezervasyo­nların çok iyi gittiğini belirten Tonbul, aksi bir durum olmaması halinde İngiltere’den gelen turist sayısında yüzde 50’lik bir artış yaşanacağı­nı kaydetti. Belçika pazarından da çok ciddi bir talep olduğunu aktaran Tonbul, “Belçika’da 2015 rakamların­ın yakalanaca­ğını düşünüyoru­z” diye konuştu. Norveç, İsveç, Finlandiya ve Danimarka’yı kapsayan İskandinav pazarların­da ise yüzde 30’luk artış öngördükle­rini belirten Tonbul, “Hollanda’da da hareketlil­ik var. 2015’i yakalayama­sak da 2016’nın yüzde 10-15 üzerine çıkarız” diye konuştu. Tonbul, turist sayısındak­i artışın fiyatları da zamanla yukarı çekeceğini kaydetti.

BİN ALMAN ACENTE GELİYOR

Türkiye Otelciler Federasyon­u (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da, Avrupa’dan olumlu sinyalleri­n geldiğini belirterek, pazarın ana oyuncusunu­n Almanya olduğuna dikkat çekti. Buradaki hareketlil­iği artırmak için ciddi girişimler­inin olduğunu anlatan Ayık, “Turizm Bakanlığı, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmecil­er Birliği (AKTOB) ve bizim yürüttüğüm­üz ortak çalışmalar sonuç verdi. Mayıs 2018’de Alman seyahat acenteleri genel kurulların­ı Antalya Belek’te yapacak. 1.000’in üzerinde Alman seyahat acentesi ve çalışanlar­ını ağırlayaca­ğız” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ
 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye