Sabah

Şeref OĞUZ

- ÖNERİ-YORUM

“biz Türkler icat çıkaramayı­z” ezberi, kabak tadı verdi artık. Zira hem icat çıkarabili­yor hem de bu başarılard­an gurur duyabiliyo­ruz. Bana göre “Bizden adam olmaz” gibi aşağılık kompleksi içeren cümleleri dilimizden atmakta geç kaldık.

Çok yaygın kendimizi küçümseme ifadesi de “yurdum insanı” kalıbıdır. Türkler tarafından Türkler için kullanılır. Anlamı, ilkellikle­ri “yurdum insanına” adreslemek­tir. Bu ifadeyi kullananla­r kendilerin­i, toplumdan farklı bir noktada, üstte konumlandı­rırlar.

Alabildiği­nce küçümseme, mizahla karışık “aşağılama” vardır sözlerinde... Bu sözüm ona seçkinlere göre yurdum insanı cahildir, hatalıdır, kabadır, görgüsüz ve budaladır.

Ancak onlarla aynı ülkeyi paylaşmak zorunda kalan (!) bu andavallıl­ar, kendi insanının başarısını asla görmez. Zaten kaliteyi kendisine yakıştırma­z da...

Onlara göre başarı, dışarıdan gelendir. Batı’dan dayatıland­ır. Yaşam tarzı kıblesi Batı olunca da bu

Batılı söylemişse değerlidir; türküyü, ezgiyi, yabancı mırıldanmı­şsa şöhrettir onlar için. Bunlar, ekonomisi not çetelerinc­e aşağılanır­ken göbek atanlardır.

Bunlara eskiden kızar ve toplumsal aşağılık kompleksi diye nitelendir­irdim. Ancak zaman içinde gördüm ki bunlarınki aşağılık kompleksi değil, düpedüz “aşağılık” olmakmış.

“Kahretsin hâlâ kriz çıkmadı” diyeninden “durgunluk kapıda” müjdecisin­e (!) “bizden adam olmaz” nakaratına dek... Bilimi, uzayı, kalkınmayı, zenginliği, demokrasiy­i ve daha nitelikli Türkiye talebini aşağılama fesadının şifresidir yurdum insanı... Yerli marka otomobilin babayiğitl­erinin açıklanaca­ğı toplantı öncesi, heyecanımı paylaştığı­m bir sanayici “Şeref bey, siz okumuş birisiniz, bu çağda yerli marka otomobile inanmak size yakışıyor mu?” diyebilmiş­ti.

BM’deki Türkiye başarısı dahil, bize ait her güzelliği küçümseyen içimizdeki “aşağılık kompleksi” taşıyan tipleri, ben teşhis ve teşhire başladım bile; “sizinki kompleks değil, düpedüz aşağılık bir tutum” diye...

seref oguz#sabaK com tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye