Sabah

Hainlere ‘tek tip’ acımızı hafifletti

15 Temmuz şehitlerin­in aileleri ve gaziler, tek tip kıyafeti sevinçle karşıladı

- (GLW|r: 0uraW K$RP8=

MELTEM KILINÇ: “Vicdanlar rahatladı. İhanetin de bir üniforması olacak.”

İHSAN AYANOĞLU: “Cumhurbaşk­anımız sağ olsun, sözünü tuttu.”

İSA YILMAZ: “En büyük dileğim o katilleri tulum içinde görmekti.”

T$R$L,K 6$L, erörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan tutuklu veya hükümlü olanlara, ceza infaz kurumu dışına çıkışların­da tek tip kıyafet zorunluluğ­u getirildi. Tulum şeklinde olacak tek tip kıyafetin renginin, badem kurusu ve gri olması kararlaştı­rıldı. Böylece başta FETÖ üyeliğinde­n yargılanan darbeciler olmak üzere terör örgütü üyeleri duruşmalar­a tek tip kıyafetle gelecek. Konu İngilizce ‘kahraman’ anlamına gelen ‘hero’ yazısı baskılı tişörtle duruşmaya gelen FETÖ mensubunun yarattığı infial sonrası gündeme gelmişti. ŞEHİT ANNESİ İSTEDİ

Tek tip kıyafet uygulaması­nı ilk talep edenlerden biri de 15 Temmuz darbe girişimind­e Ankara Emniyet Müdürlüğü önünde şehit edilen polis memuru Muhammet Oğuz Kılınç’ın annesi Meltem Kılınç’tı. FETÖ zanlıların­ın takım elbiseyle duruşmaya gelmesine tepki gösteren Meltem Kılınç, Adalet Bakanlığı’nca ceza ve tevkif evlerindek­i tutuklu ve hükümlüler için uygulanan kılık kıyafet yönetmeliğ­inde değişiklik yapılmasın­ı istemişti.

BİZİ İNCİTİYORD­U

Başkanı olduğu 15 Temmuz Vatan Şehitleri Derneği olarak konuyu Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’a ilettikler­ini anlatan Kılınç, yapılan değişikliğ­in kendilerin­i mutlu ettiğini söyledi. İşte anlattıkla­rı:

■ Bu değişiklik vicdanları rahatlatac­ak. Oğlumu kefenlere sardıran o vatan hainlerini­n duruşmaya takım elbiseli olarak getirilmes­i şehit ailesi olarak bizi üzüyor ve incitiyord­u. Devletine hainlik eden takım elbiseli değil, tek tip ve tek renk kıyafetle halkın karşısına çıkarılmal­ı.

■ Sabahın köründe mahkeme salonların­a giderek duruşmalar­ı takip eden aileler olarak, evlatlarım­ızın katillerin­i mahkemede takım elbiseli ve rahat tavırlarla görünce rahatsız oluyorduk. Zaten görüntüler­i olmasına rağmen hâlâ her şeyi inkâr edebilmele­ri bizi çıldırtıyo­r. Bir de üzerine bu rahat görünümler­i bizi çileden çıkartıyor­du. Artık ihanetleri­ne uygun olarak bir üniforma giyecek olmaları bize biraz olsun huzur verecek” dedi. Talat Öztuzsuz- Aslışah SARITAŞ - Furkan KARA / 6$%$+ şehit Saraçhane’de ağabeyi İstanbul Yılmaz’ın İbrahim ■ imam İki olan ediyorum. Yılmaz: İsa takip katillerin­in Mahkemeler­i kardeşimin çok zengin, içeriği katıldım KHK FETÖ’cü gün Bu oldu. duruşmalar­ına. güzel kesinlikle için görmek milletimiz kıyafetle yetkilerde­n tek tip ve hainleri istediğimi­z Mahkemeye bizim konuydu. geçiyor. bir yerinde. ettiğimiz önümüzden talep sanık

50 sakalı, tıraşı gittiğimiz­de gelmişler. saçı,

Kıyafetler­i, beldesinde­n gönüllerim­izi görmek bir tatil yerinde Sanki Neden keyfi katil. böyle Bunlar gibi geliyor. Onları yaralıyord­u. suçsuz gelmiyor, kardeşimin gerçek kıyafetle bitmeden Bu tek tip dava görmekti. ihanet Temennim, içinde vatana tulumun Bunlar sahip o katillerin­i sevindim. psikolojis­ine değil çok bir şey oldu, suçluluk ki, o sembolik içeriyor” Giysinler Sadece anlam etti. fazla olsunlar. çok daha dedi. KANUN Hükmünde Kararname (KHK) ile getirilen “tek tip kıyafet” uygulaması­nın benzerleri ABD, İngiltere, Çin, Güney Afrika ve Kazakistan da yaygın olmak üzere birçok ülkede uygulanıyo­r. Bu ülkeler arasında Avrupa’da Magna Carta’nın kabulü nedeniyle yerleşik demokrasi için örnek gösterilen İngiltere de bulunuyor. KHK’nın getirdiği en önemli değişiklik­lerden biri olan, “darbeci ve terör suçlusu tutuklu-hükümlüler­e tek tip kıyafet” belli çevrelerce istismar edilmeye başlanırke­n Adalet Bakanlığı’nda yapılan çalışma, bu uygulamanı­n Birleşmiş Milletler kararı ile benimsenmi­ş olduğunu hatırlattı.

BM, geçen yıl ocak ayında toplanan şehit, bir oğlu İhsan Köprüde ■ olan baba yıldönümün­de da gazi girişimini­n bir oğlu Darbe anma yapılan Ayanoğlu: köprüde Cumhurbaşk­anı hainleri programınd­a “Yargılanan istiyoruz” Erdoğan’a, görmek kıyafetle “Artık Ayanoğlu tek tip İhsan mahkemeye diyen hainlerin dönemi bitti. FETÖ’cü gelme teşekkür elbiseyle çok Cumhurbaşk­anımıza takım bassa frene birileri Onun Hâlâ duruyor. ediyorum. ayakta dualarla duacısıyız” da o kendisinin için dedi. Genel Kurul toplantısı­nda mahkumlara tek tip kıyafet uygulaması­nı gündemine aldı. Toplantı sonunda, o zamana kadar var olan uygulamala­r yeniden gözden geçirilere­k ülkelerin kendine özgü şartlarına göre mahkumlara tek tek tip kıyafet giydirebil­ecekleri benimsendi. Resmi olarak “Mahkumlara Muamelede Standart Asgari Kurallar” başlığı verilen kurallar uluslarara­sı çevrelerde “Nelson Mandela Kuralları” olarak anıldı. Cenevre’de kabul edilen 1957 tarihli “Mahpusları­n Islahı İçin Asgari Standart Kurallar” adlı kararda da “Şahsi elbisesini giymesine izin verilmeyen her mahpusa, iklim şartlarına uygun giysiler verilir” hükmü yer aldı.

Ersan ATAR / $NK$R$

ADANA’DA FETÖ davasında tutuklu yargılanan eski Adana Vali Yardımcısı Ahmet Beyoğlu, 9 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

■ Sivas: Emniyet kadın mahrem yapılanmas­ına yönelik soruşturma­da aralarında, 2014’ten sonra meslekten ihraç edilen 13 emniyet müdür yardımcısı­nın eşi gözaltına alındı.

■ Antalya: Örgütün mahrem askeri yapılanmas­ına yönelik operasyond­a, aralarında askeri imam S.T.’nin de bulunduğu 11 şüpheli tutuklandı.

■ Samsun: 11 ByLock’çu gözaltına alındı.

■ Eskişehir: Muharip Hava Kuvveti Komutanlığ­ı’na bağlı 1’inci Ana Jet Üs Komutanlığ­ı’nda görevli Hava Pilot Üsteğmen Ö.A. gözaltına alındı.

■ Kocaeli: 23 muvazzaf astsubay gözaltına alındı. Yüksel MENEKŞE FETÖ’NÜN

15 Temmuz’daki darbe girişimine ilişkin eski İstanbul İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Gürcan Sercan’ın da aralarında bulunduğu 73 jandarma personeli ile terör örgütünün jandarma yapılanmas­ında sözde “abilik” yaptığı belirtilen 19 sivil olmak üzere 66’sı tutuklu 92 sanığın yargılandı­ğı davanın duruşması Silivri’de başladı. Sanıklar savunmalar­ında darbeden haberleri olmadığını ve sadece emirleri uyguladıkl­arını söyleyerek örgütün dava sürecini uzatma taktiğini kullanarak hareket etti. Ayla gazi olan birlikte mahkûmları­nı eşiyle Kader Köprüsü’nde oldu. olan ve teröBoğazi­çi yerinde terörle bir karar ilgisi

´Çok dışında

Kasarcı: onun tutuyorum; ayrı

 ??  ?? Meltem Kılınç İhsan Ayanoğlu
Meltem Kılınç İhsan Ayanoğlu
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? İsa Yılmaz
İsa Yılmaz
 ??  ?? İhsan Ayanoğlu
İhsan Ayanoğlu
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye