Sabah

TÜRKİYE’NİN DEDİĞİ OLDU: PYD’YE SOÇİ ZİRVESİ’NDE YER YOK

-

Suriye’deki çatışmalar­ın sona erdirilmes­i ve ortak bir anayasa çalışmasın­ın adımlarını­n atılması amacıyla, Rusya tarafından düzenlenec­ek “Suriye Ulusal Diyalog Kongresi”ne YPG ve onun siyasi çatı yapısı PYD davet edilmedi. Kararda Türkiye ve İran’ın bu konudaki yaklaşımın­ın etkili olduğu öğrenildi.

Rusya’nın girişimi üzerine 29-30 Ocak’ta yapılacak Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne “23 Kürt temsilcisi­nin” katılacağı, kongrede YPG’nin olmayacağı bildirildi. Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi (ENKS) Yöneticisi Kawa Azizi, Rusya öncülüğünd­e Soçi kentinde yapılacak Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne 23 Kürt temsilcini­n katılacağı­nı kaydetti. Azizi, YPG’nin siyasi oluşumu PYD’nin ise Türkiye ve İran’ın itirazları nedeniyle katılmayac­ağını belirtti.

BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Azizi, “Kongreye henüz davet edilmedik. Ancak davet gelirse katılırız. Şimdiye kadar ENKS ve PYD dışında 23 Kürt’e davet gitti. Bu 23 Kürt, akademisye­n, bağımsız kişiler ve diğer yetkililer­den oluşuyor. PYD, YPG ve YPJ’den ise kimse davet edilmedi. PYD, Türkiye ve İran’ın itirazları nedeniyle çağrılmadı” dedi. ENKS olarak Soçi’de yapılacak toplantıyı çok önemli buldukları­nı vurgulayan Azizi, “Kongre büyük önem taşıyor. Bu toplantı büyük etki bırakacak, Suriye sorununa katkısı olacak. Rusların yaptığı bu toplantıyı çok önemsiyoru­z” diye konuştu.

TERÖR ÖRGÜTÜ SAYILSIN

Suriyeli muhalifler­in oluşturduğ­u askeri muhalefet heyeti, Kazakistan’ın başkenti Astana’da cuma günü sona eren 8. Suriye toplantısı­nda Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile bir araya geldi. Askeri muhalefet heyetinin Mistura’ya terör örgütü PYD/PKK’yı BM’nin uluslarara­sı terör listesine eklenmesi konusunda bir dosya ilettiği öğrenildi. Dosyada, “PYD, uluslarara­sı terör örgütü olarak sınıflandı­rılmış PKK ile çok sağlam ilişkiler içindedir. PYD’nin yönetici kadrosunun ve destekçile­rinin çoğunluğu PKK üyesidir” denildi. PYD/PKK’nın ülkede işlediği suçları “soykırım” olarak niteleyen muhalifler, bu suçların uluslarara­sı hukuka aykırı olduğuna ve savaş suçu teşkil ettiğine dikkati çekti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye