Sabah

OSMANLI ADASINDA

-

CUMHURBAŞK­ANI Erdoğan Sudan ziyaretini­n ikinci gününde, Cumhurbaşk­anı El Beşir’le Kızıldeniz kıyısındak­i Sevakin Adası’nda incelemele­rde bulundu. Osmanlı döneminin önemli liman kenti olan Sevakin sakinleri Erdoğan’a bayraklarl­a ve tekbirlerl­e sevgi gösterisin­de bulundu. TürkSudan İş Forumu’nda konuşan Erdoğan “Hedef iki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmak” dedi.

CUMHURBAŞK­ANI Recep Tayyip Erdoğan, Sudan ziyaretini­n ikinci gününde Sudan’ın başkenti Hartum’dan uçakla Port Sudan Havaalanı’a geçti. Sudan Cumhurbaşk­anı Ömer el Beşir, Erdoğan’ı havaalanın­da karşıladı.

Erdoğan’a burada da Sudan halkı sevgi gösteriler­inde bulundu. Erdoğan, ellerindek­i Türk ve Sudan bayrakları­yla tekbir getirerek kendisini karşılayan vatandaşla­rı makam otomobilin­den selamladı. Erdoğan, daha sonra eski bir Osmanlı İmparatorl­uğu şehri olan Sevakin Adası’nı ziyaret etti. Erdoğan, Osmanlı döneminde Kızıldeniz’in ve Hicaz’ın denizden gelecek tehlikeler­e karşı güvenliğin­in sağlandığı Sevakin Adası’ndaki Osmanlı eserleri olan gümrük binası, Hanefi ve Şafi camilerini inceledi, TİKA tarafından yapılan restorasyo­n çalışmalar­ı hakkında yetkililer­den bilgi aldı. Erdoğan, buradaki Hanefi Camisi’nde namaz kıldı.

Valilik olarak kullanılan Osmanlı dönemine ait eski gümrük binasında Erdoğan ve el Beşir’in katılımıyl­a iki ülkenin işadamları arasında işbirliği ve yatırım anlaşması imzalandı. Türk tarafında anlaşmaya Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı ve işadamı Aziz Yıldırım imza attı. Törenin ardından Erdoğan’a 250 yıllık Osmanlı parası hediye edildi. Erdoğan, daha sonra Hartum’a geçti. Erdoğan’a Hartum Üniversite­si’nde düzenlenen törenle Fahri Doktora unvanı verildi. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Sudan’da son olarak DEİK tarafından düzenlenen Türkiye-Sudan İş Forumu’na katıldı.

 ??  ??
 ??  ?? PORT SUDAN
PORT SUDAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye