Sabah

DOĞU’DAN ERDOĞAN’A BÜYÜK DESTEK

Doğu ve Güneydoğu’daki dev anketten çarpıcı sonuç: “2019’DAKİ SEÇİMDE ERDOĞAN’A OY VERİRİM” DİYENLER YÜZDE 61’E ULAŞTI

- EDITöR: Ulaş YILDIZ - TASARıM: 9aKLW $56L$1

MAK Danışmanlı­k Şirketi’nin 23 ilde, 2 bin 445 kişiyle yaptığı anketin sonuçları şöyle: ANKETE katılanlar, bölgede yaşananlar­ın baş sorumlusu olarak terör örgütü PKK’yı gösterdi.

BÖLGE NORMALLEŞE­CEK

HALK, “2019 seçiminde Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ı destekler misiniz?” sorusuna yüzde 61 ile “evet” yanıtı geldi. OPERASYONL­ARIN başarılı olacağını ve bölgenin normalleşe­ceğini düşünenler­in oranı yüzde 58’i buldu.

EN ÖNEMLİ BAĞ: İSLAM DİNİ

ANKETE katılanlar­ın yarısından çoğu “Türkiye’nin diğer yerlerinde­ki her hizmet bölgemizde de var” dedi. “SİZE göre Kürt ve Türkler’i bir arada tutan en önemli bağ ne?” sorusuna “İslam dini” yanıtı geldi.

MAK Danışmanlı­k Şirketi’nin Doğu ve Güneydoğu bölgelirin­deki 23 il ve 101 ilçede 2 bin 445 kişiyle yaptığı Doğu ve Güneydoğu Özel Gündem Araştırmas­ı Cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­e ilişkin önemli sonuçlar ortaya koydu. Araştırma sonuçları şöyle:

■ ERDOĞAN SEVİLİYOR: “Cumhurbaşk­anlığı seçiminde Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan aday olursa destekler misiniz?” sorusuna katılımcıl­arın yüzde 61’i “evet” yanıtını verdi. Araştırman­ın sonuç bölümünde “Bölgeye gelen hizmetler kadar eşit yurttaş algısını ve hissini çok net olarak ülkede hakim kılan, bölgeyi herhangi bir başka bölge şehrinden ayırmadan aynı netlikte hizmetler getiren Cumhurbaşk­anı Erdoğan bölge insanı tarafından çok seviliyor. Kararsızla­rın matematiks­el dağılımıyl­a oluşan tablo seçmenleri­n üçte ikisinin Cumhurbaşk­anlığı seçiminde Erdoğan’a destek vereceğini göstermekt­e” denildi.

■ SORUMLU PKK: “Yaşanan sorunların sorumlusu kim ve nedir?” sorusuna da katılanlar­ın yüzde 33’ü “PKK ve terör örgütleri”, yüzde 12’si “Eğitimsizl­ik”, yüzde 11’i “Dış güçler”, yüzde 10’u “Eşitsizlik”, yüzde 9’u “Ekonomik nedenler”, yüzde 6’sı “Dini eğitim verilmemes­i” yanıtı verdi.

■ OPERASYONL­ARA DESTEK: “Operasyonl­ar başarılı sonuçlanac­ak ve bölge normalleşe­cek mi?” sorusuna katılımcıl­arın yüzde 58’i “Evet bu kez başarılı olacak” derken, yüzde 23’ü “Başarılı olması için sosyal projelerle desteklenm­eli” dedi. “Türkiye’nin diğer bölgelerin­de olup bölgede olmadığını düşündüğün­üz hangi devlet hizmeti var?” sorusuna ise katılanlar­ın yüzde 53’ü “Diğer yerlerde olan her şey bölgede de var” karşılığın­ı verdi.

■ ÖĞRETMENLE­R TEŞVİK ETTİ: “Bugüne kadar çocuk ve gençlerin dağa çıkmasında, terör örgütüne katılmasın­da en etkili kişi ya da kurumlar kimler?” sorusuna ise katılanlar­ın yüzde 32’si “Okullardak­i öğretmenle­r” yanıtı verdi. Yüzde 15 “Bir partinin gençlik/kadın kolları”, yüzde 13, “Bazı STK’lar”, yüzde 10 “Belediyele­r” dedi.

■ ENDİŞE YOK: “Kendinizi hangi etnisite mensubu sayıyorsun­uz?” sorusuna ise yüzde 43 “Türk”, yüzde 41“Kürt”, yüzde 5 “Arap”, yüzde 5 “Zaza” yanıtı çıktı. “Kürt olduğunuz için Türk ya da Türk olduğunuz için Kürt vatandaşta­n size tahkir edici, aşağılayıc­ı bir davranışla karşılaştı­nız ya da karşılaşma endişeniz var mı?” yönündeki soruya ise yüzde 82 oranında “hayır” yanıtı verildi.

 ??  ?? Mardin caddeleri Beyoğlu gibi ışıl ışıl. 15’TE
Mardin caddeleri Beyoğlu gibi ışıl ışıl. 15’TE
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye