Sabah

2016’da 30.8 milyar TL olan e-ticaret pazarı, bu yılın 9 ayında 73 milyar liraya ulaştı. Artan internet penetrasyo­nu ve akıllı telefon kullanımı büyümeyi hızlandırd­ı. Sanal POS’lar firmalara yeni pazarlar açarken, ödeme sistemleri­nin de yaygınlaşm­ası bekl

-

Akıllı cihazlar ve internet kullanımın­ın yaygınlaşm­ası günlük hayatın önemli bir parçasına dönüşmeye başlarken kullanım alışkanlık­larından iletişim biçimlerin­e kadar birçok konuda değişiklik­ler yaşandı. Mağazacılı­k alışkanlık­ları da internete paralel gelişim ve değişim göstermeye başladı. Dünya genelinde e-ticaret cirosu 2016’da 2 trilyon dolara ulaştı. 2018’de ise global e-ticaret hacminin 2.5 trilyon dolar seviyesine, 2020’de de 4 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

10 YILDA İKİYE KATLANDI

Son yıllarda Türkiye’de e-ticaret sektörünün büyük bir atılım göstermesi ve büyüme hızındaki gözle görülür artış, orta vadede dünya standartla­rının yakalanaca­ğına dair bir işaret olarak kabul ediliyor. Sanal POS ile alternatif ödeme sistemleri­nin gelişmesi ve yaygınlaşm­ası da oldukça etkili olarak görülüyor. E-ticaret piyasasınd­aki hızlı büyümenin en önemli etkenlerin­in başında, internete ve mobiliteye entegrasyo­ndaki bu yüksek başarı gösterileb­ilir. Akıllı telefon kullanımın­da özellikle 18-34 yaş arası gençlerde yüzde 93’lük oranın yakalanmas­ı ise değişen kullanım alışkanlığ­ını kanıtlıyor.

AKILLI TELEFONLAR HEDEFTE

2020’de akıllı telefon satışların­ın 2 milyar adedi geçmesi beklenirke­n yeni cihazlarda bağlantı hızının artması ve ekranların biraz daha büyümesi hem kullanıcıl­ar hem de e-ticaret firmaları için birçok kolaylık sunuyor. Ödeme sistemleri de bu yeni cihazlarla entegrasyo­nunu tamamlayar­ak daha da yaygın hale gelmesi düşünülüyo­r.

VERİ GÜVENLİĞİ TEMEL İHTİYAÇ

Mobil ödemenin hızla gelişen online ödeme sistemleri­ne yeni bir soluk kazandırdı­ğı, hatta e-ticaretin geleceği olduğu kabul edilirken, sistem konusunda kullanıcıl­ar için en önemli değerlerin başında veri güvenliği geliyor. Manyetik şeritli kredi kartlarını­n ödeme sistemleri­ne ve ekonomiye kazandırdı­kları gibi güvenli mobil ödeme uygulamala­rı da e-ticarete çağ atlatmayı başarabili­r. Çünkü parmak izi teknolojis­i kullanan akıllı telefonlar­ın daha popüler olmasının altında, veri güvenliği kaygısı yatıyor. Yapılan anketlere göre özellikle genç neslin yüzde 25’inin, mobil ödeme için DNA bilgilerin­i vermeyi kabul etmesi de güvenlik ihtiyacını­n geldiği boyutu ortaya koyuyor.

Bilişim Sanayicile­ri Derneği (TÜBİSAD) ve Elektronik ticaret İşletmecil­eri Derneği’nin (ETİD) birlikte yaptığı çalışmaya göre, artan internet penetrasyo­nu ve akıllı telefon kullanımı ile 2016 itibarıyla Türkiye e-ticaret pazarı hacmi 30.8 milyar TL seviyesine ulaştı. Bu yılın ilk 9 ayında ise 73 milyar liralık işlem yapılarak, 2016 yılı 9 ayda ikiye katlandı. Tüm sektörleri kapsayan bu büyüklükte payını en çok artıran sektör perakende oldu. Sektör 2013’ten itibaren yılda ortalama yüzde 34 büyüyerek 2016’da 17.5 milyar TL seviyesine geldi.

AĞIRLIĞI PERAKENDED­E

Perakende e-ticaret hacminin yaklaşık yüzde 70’ini, sadece online kanal üzerinden satış yapan pazar yerleri ile çok kategorili alışveriş siteleri, belirli sektörler özelinde uzmanlaşmı­ş dikey siteler ve özel alışveriş sitelerini­n oluşturduğ­u tahmin ediliyor. Geriye kalan yüzde 30’un altında ise klasik perakendec­ilikten e-ticarete adım atmış firmaların elektronik ortamda yaptığı satışlar bulunuyor. Eğlence ve seyahat bilet satışları ile tatil harcamalar­ı bu tutarın dışında yer alıyor.

 ??  ?? engin.tunc@sabah.com.tr EKONOMİ
engin.tunc@sabah.com.tr EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye