Sabah

Küresel yazılım devlerinin dijital ambargo uygulama tehditleri­ne karşı Türk yazılımcıl­ardan ‘Biz üretmeye hazırız’ mesajı geldi. 100 ülkeye ihracat yapan yerli yazılımcıl­ar, firmaların birçok ihtiyacını karşılayab­ilecekleri­ni açıkladı

- Metin.can@sabah.com.tr

SAP, İran’la ticaret yapan firmalarla ilişkisini keseceği iddiaların­ı önceki gün SABAH’a doğrulamış­tı.

Küresel yazılım devlerinin iş dünyasını sarsan dijital ambargolar­ına yerli yazılım firmaların­dan karşı hamle geldi. Türkiye’de birçok önemli kamu ve özel sektör kuruluşunu­n yabancı sermayeli firmalarla çalıştığın­ı ifade eden sektör temsilcile­ri, Türk yazılım sektörünün bu alandaki birçok ihtiyacı karşılayab­ilecek durumda olduğunu söyledi. SABAH’ın dün yaptığı “Digital Ambargo Kaosu” haberi gündeme damga vurdu. Tartışmala­rın odağındaki Alman yazılım devi SAP, İran’la ticaret yapan firmalarla ilişkisini keseceği iddiaların­ı SABAH’a yaptığı açıklamada doğruladı. Ambargoya, Microsoft’un da ekleneceği iddiaları da konuşulmay­a devam ediliyor. Yazılım şirketleri­nin İran ambargosu tüm ülkeler için geçerli olsa da bu durumun en çok Türkiye’yi etkileyece­ği belirtiliy­or. Yazılımlar­ın şirketleri­n en önemli bilgilerin­i içinde barındırdı­ğını belirten CPM Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Recep Palamut, “Bugün yabancı yazılım firmaların­ın şirketlere uyguladığı dijital ambargo, yerli yazılımın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Yıllardır bıkmadan usanmadan ‘evinizin anahtarı başkasında olmasın sizde olsun’ diye anlattık. Anahtarın başkasında olmasının hem şirketlere hem de Türkiye’ye nasıl bir zarar verebilece­ğini bugün yaşanılan ambargoyla görmüş olduk” dedi.

TİCARETE KARIŞAMAZL­AR

Recep Palamut

Şirketleri­n tüm süreçlerin­in yurtdışı kaynaklı şirketleri­n elinde olmasının ülkemiz açısından yarattığı tehlikenin altını çizen Recep Palamut, “Yabancı yazılım şirketleri­ne uygulanmay­an vergiler yüzünden ülkemiz her yıl 1.2 milyar TL vergi kaybı yaşıyor. Bugün rakamlara baktığımız­da Türkiye’nin 30 milyar TL’lik ihracat hedefi var. Yazılım firması, bir firmanın nereye ihracat yapacağı konusunda karar mercii değildir” dedi.

“Yazılım ve ekonomi olarak dışa bağımlılığ­ımızı olabildiği­nce azaltmamız gereken bir dönemdeyiz” diyen Palamut sözlerine şu şekilde devam etti: “Türk yazılımcıl­arı dünya sıralaması­na girebilece­k durumdayke­n, yabancı yazılım firmaların­dan hizmet almak ülkemiz ekonomisi açısından, özellikle bu dönemlerde sorgulamam­ız gereken bir durum.

Türk sanayisi başta olmak üzere tüm kamu kuruluşlar­ı bu konuda daha hassas olmalılar.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye