Sabah

Guantanamo hukuku

- mbarlas#sabaK.com.tr Iacebook.com meKmetbarl­as.sabaK

A%'’'E ©*uAntAnAmo Hukuku’ kAvrAmı Hukuksuz BIr DüzEnI tAnımlAr. İsrAIl DE FIlIstInlI­lErE Bu Hukuksuzlu­ğu uyGuluyor.

Ajans haberlerin­e göre İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, işgal altındaki Batı Şeria’da 3 Yahudi yerleşimci­yi öldüren Filistinli Ömer el-Abd’in idam edilmesi çağrısında bulunmuş. Filistinli­lere idam cezası getirecek olan yasa tasarısını parlamento­ya sunması beklenen Liberman, Abd’in yargılandı­ğı davanın dünkü duruşmasın­da ölüm cezası verilmesi çağrısı yapmış.

Yahudi kanı

Liberman, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şöyle demiş:

“Bu Wür bir suça verilecek Wek uyJun ceza |lümdür. +kkimlere cesur olmaları ve idam cezası vermeleri çağrısında bulunuyoru­m. Yahudi kanı ucuz değildir. 7er|risWlere haSisWe bile yer yok.”

Eichmann’ın idamı

İsrail yerleşimle­rine operasyon düzenleyen Filistinli­ler için idam cezası öngören tasarıya ilişkin olarak da “Bu Würden bir kanun, ABD kanunların­da da var. Bu nedenle, İsrail’in de dünyadaki en Jüçlü demokraWik sisWemin izinden JiWmesi Wercih edilir” demişti. İsrail’de sivil mahkemeler­de idam cezası bulunmuyor. Askeri mahkemeler­de ise son derece istisnai durumlarda bu ceza verilebili­yor. Bu yetki İsrail tarihinde sadece bir kez, 1962’de görülen davada Nazi suçlusu Adolf Eichmann’a karşı kullanılmı­ştı.

Örnek ABD’ymiş Liberman’ın Filistinli­ler için idam cezası öngörülen tasarı hakkında söyledikle­ri böyleydi. Bunları okurken Nazi Almanyası yetkililer­inin Yahudiler hakkında söyledikle­rini ve Eichmann gibi görevliler­in Yahudi ırkını yok etmek için yaptıkları­nı hatırlamam­ak mümkün müdür? Fakat işin en garip yanı Liberman’ın bu tasarıyı savunurken “Bu Würden bir kanun, ABD kanunların­da da var. Bu nedenle, İsrail’in de dünyadaki en Jüçlü demokraWik sisWemin izinden JiWmesi Wercih edilir” demesi değil midir?

Guantanamo hukuku

Özellikle Guantanamo’da uygulanan hukuk söz konusu edilerek Amerika’nın da gerekirse hukuku askıya aldığını söyleyen ve bunun da demokrasin­in bir yansıması olduğunu ileri sürenler artıyor. Oysa çağdaş dünyada “*uanWanamo +ukuku” kavramı hukukun olmadığı bir düzen için kullanılma­ktadır.

Filistinli­lere karşı Holokost döneminden kalma anlayışla konuşan bir İsraillini­n, bu anlayışı Guantanamo tutuklular­ına karşı uygulayan ABD’yi demokrasiy­e örnek olarak göstermesi, günümüz dünyasının traji-komik gelişmeler­ine bir örnek değil midir?

 ??  ?? Mehmet BARLAS BAŞYAZI
Mehmet BARLAS BAŞYAZI
 ??  ??
 ?? MeKmet BARLAS ??
MeKmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye