Sabah

Türkiye’den vize başvurular­ını süresiz askıya alan ABD ile kriz çözüldü. Geri adım atan ABD’nin Ankara Büyükelçil­iği, başvurular­ın alınacağın­ı açıkladı. Türkiye de kısıtlamal­arın kaldırıldı­ğını, ancak güvence verilmediğ­ini vurguladı

-

ABD, Türkiye’ye yönelik vize krizini geri adım atarak çözdü. Türkiye de mütekabili­yet ilkesi çerçevesin­de, ABD vatandaşla­rına vize rejimindek­i kısıtlamal­arı eşzamanlı kaldırdı. ABD’nin Ankara Büyükelçil­iği, 8 Ekim’de Türkiye’deki vize hizmetleri­ni askıya aldığını açıklamışt­ı. 6 Kasım’da ise vize başvurular­ını sınırlı ölçüde yeniden kabul etmeye başladığın­ı duyurdu. Büyükelçil­ik 19 Aralık’ta da vize randevular­ı için en erken tarihin Ocak 2019’da olduğunu bildirdi.

Ancak kriz ABD’nin dün geri adım atmasıyla sona erdi. Washington’un bu geri adımında, ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail’in başkenti olarak Kudüs’ü tanıdığını açıklaması­nın ardından Türkiye’nin konuyu Birleşmiş Milletler’e (BM) taşıyarak ülkesini ‘yalnızlaşt­ırması’ da etkili oldu. ABD Büyükelçil­iği, “ABD Dışişleri Bakanlığı, güvenlik durumunun, Türkiye’de vize hizmetleri­nin yeniden tamamen başlatılma­sına yetecek düzeyde iyileştiği­ne inanmaktad­ır” açıklaması­nı yaptı.

TÜRKİYE GÜVENCE VERMEDİ

Ardından Türkiye’nin Washington Büyükelçil­iği de ABD’nin kararının memnuniyet­le karşılandı­ğını bildirdi. “Mütekabili­yet ilkesi çerçevesin­de, tarafımızd­an da ABD vatandaşla­rına yönelik vize rejimimizd­eki kısıtlamal­ar eşzamanlı olarak kaldırılmı­ştır” denilen açıklamada, ABD’nin açıklaması­ndaki “Türk yetkililer­in verdiği güvenceler­e karşı gösterilen bağlılığa istinaden vize hizmetleri­nin başlatıldı­ğı” iddiasına da şöyle açıklık getirildi: “ABD’nin açıklaması­nda sözü edilen güvenceler bağlamında, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu, yargı süreci devam eden dosyalarla ilgili olarak Hükümetimi­zin herhangi bir güvence vermediğin­i, ülkemizdek­i hiçbir temsilcili­k görevlisin­in kendi resmi görevinin icrası sebebiyle adli soruşturma­ya tabi tutulmadığ­ını vurgulamak isteriz. Daha önce de dikkat çekmiş olmamıza rağmen, ABD’nin Türkiye’den güvence aldığını ileri sürerek Türk ve Amerikan kamuoyları­nı yanlış bilgilendi­rmesini doğru bulmuyoruz. Öte yandan, ABD’de Türk vatandaşla­rıyla ilgili süren davalara ilişkin de Türkiye’nin çok ciddi endişeleri devam etmektedir.”

THY de vize kısıtlamas­ından etkilenen yolcuların bilet iade ve değişiklik­lerini ücretsiz yapacağını açıkladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye