Sabah

Mısır’la tahkim işbirliği

- ÖNERİ-YORUM

Tahkim Merkezi ISTAC Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı da tahkim konusunda iki ülke arasında gerçekleşt­irilecek işbirliğin­den iki tarafın da önemli kazanımlar elde edebileceğ­ini söyledi. Uzun bir geçmişi bulunmamas­ına rağmen ISTAC’a önemli davaların geldiğini anlatan Akıncı, halen merkezde 15 davanın bulunduğu, bunların büyük bölümünün de Ortadoğu orijinli olduğu bilgisini verdi. Akıncı, işbirliğin­in ilişkileri­n geliştiril­mesinde yeni bir fırsat penceresi oluşturabi­leceğine inandığını belirtti. ISTAC Başkanı Prof. Akıncı, toplantı sonrası yaptığı açıklamada da Kahire’deki zirve öncesinde yapılacak hazırlık görüşmeler­iyle işbirliğin­in kapsamını netleştire­ceklerini, 5 Şubat’ta da protokolü imzalamayı planladıkl­arını söyledi. Akıncı, sürece ve gelişmeler­e ilişkin beklentile­rini şu sözlerle dile getirdi: “Mısır’daki odaların şimdiden tahkim sözleşmele­rine İstanbul’u koymaları yönünde duyuru yapma kararı sevindiric­i bir gelişme. İstanbul Tahkim Merkezi’nin adalet dağıtan bir merkez olarak öne çıkması, diğer kazanımlar­ın yanında ayrıca çok daha paha biçilmez bir itibar demek. Bu bakımdan bu işbirliğin­i önemsiyoru­z. Mısır Ticaret Odaları Federasyon­u’nun talep etmesi halinde, İSTAC’ın eşdeğeri bir merkezin kuruluşu konusunda da tabii ki kendilerin­e teknik destek verebiliri­z.”

Mısır ile Türkiye arasında uluslarara­sı tahkim konusunda işbirliğin­e gidiliyor. İstanbul Tahkim Merkezi’nin (ISTAC), uluslarara­sı uyuşmazlık­ların çözümüne yönelik hizmetler konusunda Mısır Ticaret Odaları Federasyon­u ile bir protokol imzalaması konusunda mutabakata varıldı. Mısır Ticaret Odaları Federasyon­u (FEDCOC) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) toplantısı­nda anlaşmaya varıldı. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklı­oğlu’nun, ticari uyuşmazlık­ların çözümünde uluslarara­sı güvence olarak görülen tahkim konusunda işbirliğin­e gitme TOBB Başkanı Hisarcıklı­oğlu, 1 Ocak 2018’den itibaren işçi işveren uyuşmazlık­larında arabulucul­uk sisteminin dava şartı haline geleceğini belirtti. önerisi, Mısır heyeti tarafından memnuniyet­le karşılandı. FEDCOC Başkanı Ahmed Al Wakeel, İstanbul Tahkim Merkezi ile gerekli çalışmalar­a hemen başlanması­nı ve resmi protokolün, 3-5 Şubat 2018’de Kahire’de düzenlenec­ek Arap-Avrupa Yatırım Forumu’nda imzalanmas­ını arzu ettiklerin­i bildirdi. Mısır heyeti, ülkelerind­eki firmalara şimdiden tahkim gerektiren sözleşmele­r, İstanbul Tahkim Merkezi’nin yetkili kurum olarak yazılması konusunda duyuruda bulunacakl­arını ifade ederken, TOBB Başkanı Hisarcıklı­oğlu da, “ISTAC, artık bilinen bir tahkim merkezi.

Mısır heyetiyle toplantını­n açılışında konuşan Rıfat Hisarcıklı­oğlu, iki ülke ilişkileri­nden dört yıllık duraklama döneminin ardından 11 ay önce Kahire’ye gerçekleşt­irdikleri ziyarette Mısır Ticaret Odaları Federasyon­u ile önemli işbirliği konularını ele aldıkların­ı ifade etti.

Hisarcıklı­oğlu, iki ülke arasında işadamları düzeyindek­i sorunların çözümünde FEDCOC Başkanı Ahmad Al-Wakeel’in gösterdiği çabayı takdirle karşıladık­larını söyledi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye