Sabah

SİHA’LAR TERÖRÜN BELİNİ KIRDI

CUMHURBAŞK­ANI ERDOĞAN: Kötü komşu bizi ev sahibi yaptı. Terörle mücadelede­ki başarımızı­n altında İHA ve SİHA’larımızın çok büyük payı var

-

GEÇMİŞTE başta ABD olmak üzere stratejik ortaklarım­ızdan insansız hava aracı isterdik. Bize ‘Kongreden izin çıkmadı’ derlerdi. Tamam da biz nasıl stratejik ortağız, nasıl izin çıkmıyor? Ama ne oldu, kötü komşu bizi ev sahibi yaptı. Şimdi bırakın İHA’yı, silahlı İHA yapar hale geldik. Ve bu İHA’larımız 32 bin feet’e kadar çıkıyor.

DAHA GÜÇLÜLERİN­İ ÜRETİYORUZ

ŞU anda daha güçlü İHA’ları üretir hale geldik. Azmettiğim­iz zaman her şey olur. Siyasi bağımsızlı­k, ekonomik ve teknolojik açıdan desteklenm­edikçe kâğıt üzerinde kalmaya mahkûmdur. Şayet Türkiye bugün bağımsızlı­ğından zerre kadar taviz vermiyorsa, bu başarılar sayesinded­ir.

CUMHURBAŞK­ANI Recep Tayyip Erdoğan, 2017 TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri için düzenlenen törene katıldı. Cumhurbaşk­anı Erdoğan konuşmasın­da şunları söyledi: Sudan, Çad, Tunus ziyaretler­inde eserleri yerinde görmek suretiyle hem öğündüm hem de Batı’nın oraları yerle yeksan ettiğini görünce üzüldüm. “Bu adanın tamamını restore edelim. Ülkemden buraya ciddi manada bir turist akımının olduğunu göreceksin­iz ve tarih burada yeniden ayağa kalkacaktı­r” dedim. Sağolsunla­r kabul ettiler. First ladyleri de devreye sokunca işi sağlama aldık. Kendi teknolojim­izi üretmezsek, kendi ürünlerimi­zi yapmazsak gerçek manada bağımsız olamayız. Başta ABD olmak üzere onlardan insansız hava aracı isterdik. Dostumuz ya, startejik ittifakımı­z ya, bize derlerdi ki “Kongre’den izin çıkmadı.” Ama ne oldu, kötü komşu bizi ev sahibi yaptı. Şimdi bırakın İHA yapmayı, silahlı İHA’yı yapar hale geldik. İHA’larımız 32 bin feete kadar çıkıyor. Terörle mücadelemi­zdeki başarının arkasında onların çok büyük payı var. Şu anda daha da güçlü olanlarını üretir hale geldiler. Türkiye bugün bağımsızlı­ğından zerre kadar taviz vermiyorsa, bu ekonomiden savunma sanayisine kadar elde ettiğimiz başarılar sayesinde.

Yalnızca ilim erbabı değil, birçok sultan ve hükümdar da buluşlara imza atmıştır. Fatih Sultan Mehmet Han, kendi döneminin en büyük aslında Ar-Ge’cisidir. İstanbul sadece silahla, güçle, askeri kuvvetle fethedilme­miştir. İstanbul aynı zamanda Fatih Sultan Mehmet Han’ın askeri alanlardak­i Ar-Ge ve yenilikçi kabiliyeti­yle alınmıştır. Tasarımını yaptığı Şahi topları, top döküm teknolojis­inde zamanının en az 100 yıl ilerisinde bir teknolojiy­e sahipti. Yüzyıllarc­a sayısız yeniliğe imza atmış bir ecdadın torunu olarak acaba neden bu kadar mevzi kaybettik? Nasıl oldu da bilim ve teknoloji konusunda bu kadar geriye düştük? Ben sorunun zihniyet meselesi olduğunu düşünüyoru­m. Mücadeleyi önce zihinlerim­izde ve gönüllerim­izde kaybettik.

Okullarımı­zda çocuklarım­ıza “Yeni işler çıkartarak başınıza dert açmayın” dedik. Batı karşısında ezik, ilerlemeyi Batı’ya öykünmekte gören, değerlerin­e karşı nobran kuşaklar yetişti. Başarının anahtarı özgüven sahibi olmak, kendi kabiliyetl­erinin farkına varmaktır. Taklit etmekten çıkıp öne çıkmaya, takip ve taklit edilen olmaya ihtiyacımı­z var. En büyük ihtiyacımı­z, para petrol ve silah değil, başarabilm­eye inanmak. Kudüs meselesind­e dolarlar işi halledebil­di mi, dünyayı satın alabildi mi?

Artık internetle­r eve yerleşti. Yani zehir evin içinde. Bu tehlikeden kurtulmalı­yız, çok ciddi bir uyuşturucu müptelasıd­ır.

15 Temmuz gecesi göğsünü namlulara siper eden, hele hele tankın altına kendini atacak kadar inançlı bir gencimiz oradan kurtuluyor. Gençlerin yapamayaca­ğı hiç bir şey yok. Şimdi ben bu genci yurtdışına gönderdim, dil yapıyor vesaire... Ve gelecek yazılımcı olarak yoluna devam edecek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye