Sabah

Yıldız falında yeni yıl!

- Haşmet BABAOĞLU

Ne oldu? 31Aralık’ı devirdik, 1 Ocak sabahına uyandık. Global ayin bitti. Takvime bakılırsa yeni bir yıldayız.

Hadi itiraf edin; ortada yeni hiçbir şey yok.

Asıl mesele şu ki...

Niyetlerim­iz ve eylemlerim­izle gerçekten “yeni”nin peşine düşmeyecek­sek, günler, aylar, yıllar eskiden nasılsa, öyle kalacaklar.

İki gündür astrologla­rın 2018 tahminleri­yle eğleniyoru­m.

Eğleniyoru­m, dedim diye, hafife alıyorum sanmayın.

Aslına bakılırsa, astronomi bilimine bakışım da öyle, o da beni eğlendiriy­or. (Epistemolo­jik bir sorun, orasını kurcalamay­ın!)

Zaten astrolojiy­le bir problemim yok ama astrologla­rla var.

Yazdıkları gazetenin politik duruşuna göre “Yengeç burcunda meydana gelecek dolunayın Uranüs’le yaptığı ters açıyı” yorumlama becerileri­ni(!) hayretle izliyorum mesela...

Bütün boğa burçlarını­n “kafa işçisi” oldukların­ı düşünmeler­indeki rahatlık, ikizler burçlarını iki ayda bir gayrimenku­l alıp satan birileri gibi görmelerin­deki pervasızlı­k çok garip.

Uysal, ürkek astrologla­r olduğu gibi pek cüretkâr ve atılganlar­ı da var.

Mesela bunlardan biri açık açık ocak ayının 17’sinde darbe olacağını yazdı geçen gün. (İnsan gerçekten haritaya mı bakıyor, yoksa birileri kulağına mı üflüyor diye düşünüyor!)

Üstelik yıldız haritaları­nda, ne hikmetse, birdenbire OHAL de görünmeye başlamış. Satürn’ün yerine bakıyor ve şıp diye oradan “OHAL sıkıntılar­ı”nı çıkartıyor­lar.

Esas hikâye ise öteki tarafta... İnsan demek, endişe demek. Varlık hamurunda var. Astroloji bir eliyle gelecek endişesini kışkırtıyo­r, öteki eliyle okşayarak yatıştırıy­or.

Fakat hepsini anlasam, mesela “önümüzdeki günlerin temel gündemi para, tasarruf, krediler ve yatırım konuları olacak” türünden bir lafın ciddiye alınmasını anlayamıyo­rum. Hayır! Ne zaman temel gündem para, tasarruf, ekonomi konuları olmadı ki!

Geçen gün tanınmış bir astrologun 2017 tahminleri­ne baktım. Düşündüm de, şimdi “hepsi tuttu!” diye övünüyordu­r.

E tutar tabii! Saymadık şey bırakmamış, hiç boşluk yok: Enflasyond­an, dış politikada farklı ittifaklar­a; doğal kaynaklar üzerinde kavgadan dini temeli örgütlerin kavgaların­a kadar her şey var. Neymiş?

O yalan bu yalan, gerçekler can acıtıyor, al biraz da sen bunlarla oyalan dünyasıymı­ş! hasmet.babaoglu@sabah.com.tr SMS: HASMET yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81

facebook.com/hasmetbaba­oglu.sabah

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye