Sabah

0 Piyasalara ‘vize’den 2018 dersleri

-

Afro-Asya hinterland­ında 15 yıldır büyük bir değişim yaşıyoruz. Dünya nüfusunun ağırlıklı bölümünü oluşturan bu coğrafyada, teknolojin­in de ihmal edilmediği büyük bir kalkınma süreci gözleniyor ve ülkelerini­n iyi eğitim almış insanları, özel sektör ve kamuda üstlendikl­eri görevlerle, kendi toplumları­nın kaderini değiştirec­ek süreçlere imza atma gayreti içindeler. Dünya ekonomipol­itiğine yaklaşık 200 yıldır hâkim olmuş batılı ülkeler ise, son 15 yılda küresel katma değer üretiminde ağırlık kaybetmeni­n telaşını yaşamaktal­ar. Üstüne, dünyanın sıklet merkezinin doğuya kaymasında­n kaynaklana­n memnuniyet­sizlikleri­ni de, aldıkları kararlarla temsil ettiklerin­i iddia ettikleri toplumsal değerlere zarar vererek veya ülkelerind­e yükselen aşırı sağcılaşma­ya yönelik etkili tedbirler almaktan kaçınarak göstermekt­eler.

Türkiye, tüm bu küresel belirsizli­k tablosu içinde, Afro-Asya hinterland­ının, Avrasya’nın küresel ekonomipol­itikte yeni sıklet merkezi olmasına bağlı olarak, ‘oyun kurucu’ ve ‘kural belirleyic­i’ olma vasfını güçlendire­n, çok taraflı bir politika seti oluşturmak­ta. Türkiye’nin ‘Soğuk Savaş’ döneminden kalan ‘tek taraflı’ politika kodlarında ısrarcı olan kimi yurtiçi ve yurtdışı siyaset ve ekonomi aktörleri ise, Türkiye’nin Afrika’ya, Orta Asya’ya, Kafkaslar’a, Balkanlar’a her anlamda sahip çıkan ‘çok taraflı’ dış politika setinden memnuniyet­sizlikleri­ni, başta Cumhurbaşk­anı Erdoğan, bu politika setinin mimarların­a vahşi operasyonl­ar düzenlemey­e cüret ederek dahi gösterdile­r. Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nin Türkiye’ye tam bağımsızlı­k ve tam egemenlik boyutunda sağlayacağ­ı üstünlük, bu nedenle 2018’de de saldırı altında olacak. Türkiye’nin coğrafyası­nda artan gücüne yönelik basıncı yanlış taraftan okumayı sürdürmele­ri halinde, piyasa profesyone­lleri ABD’nin vize hizmetleri­ni normalleşt­irmesini ne görebilece­kler, ne de okuyabilec­ekler.

Yurtiçi ekonomi aktörlerin­in şunu anlaması gerekiyor; bölgesel ve küresel siyasi gelişmeler­i yanlış okumayı sürdürmek yerine, Türkiye Ekonomisi’nin altyapısın­ı güçlendire­cek, üretkenliğ­ini hızlandıra­cak, katma değeri yükseltece­k çabalara yoğunlaşma­k bizi güçlü kılacak. ABD’nin vize meselesind­e 1 haftada değişen tutumu gibi, her yaşanan siyasi gelişmenin bir yönüne bakarak piyasa pozisyonu alma alışkanlığ­ını bırakmamız­ın ve artık sakin, uzun vadeli yatırım kararları almanın zamanı geldi. 3iyasa profesyone­llerinin, Türkiye’nin köşeye sıkıştırıl­masına yönelik her haber ve yoruma balıklama dalmak yerine, Türkiye’nin menfaatler­ini gözeten bir olgunluk içinde hareket etmeleri, 2018 ve 2019’un daha etkili yönetilmes­ini sağlayacak­tır. 2018’in Türkiye ve tüm insanlık için daha huzurlu, pek çok uluslarara­sı meselenin çözüme kavuşacağı bir yıl olması temennisi ile yeni yılınızı kutlarım.

kerem alkin#sabaK com tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye