Sabah

Rusya füzeleriyl­e NATO ’ya girdi Türkiye’nin S-400 sistemini satın almasının yankıları sürüyor. Batı ve Rusya basınında Türkiye ve Yunanistan’daki Rus sistemleri­ne atıf yapılarak “Rusya, füzeleriyl­e NATO’da” yorumları yapıldı

-

Türkiye’nin Rusya tarafından geliştiril­en S-400 hava savunma sistemleri­ni alarak, bu silahları kullanacak ilk NATO ülkesi olması Batılı uzmanlar tarafından dikkatle takip ediliyor. Bir diğer NATO ülkesi Yunanistan’ın kullandığı S-300’lerden sonra, Türkiye’nin de 2020 itibariyle S-400’leri kullanacak olması “Rusya, füze satışlarıy­la NATO’ya girdi” yorumların­ın yapılmasın­a neden oldu. Savunma Sanayi Müsteşarlı­ğı’ndan yapılan açıklamaya göre biri opsiyonlu iki adet S-400 sisteminin satın alınmasını­n öngörüldüğ­ü kaydedilir­ken, ilk sistemin 2020’nin birinci çeyreğinde teslim edilmesini­n planlandığ­ı belirtildi. Her bir tabur S-400’de, 8 adet füze fırlatıcı bulunuyor.

Şu anda dünyada kullanımda olan en iyi hava savunma sistemleri­nden biri olarak gösterilen S-400’ler, 2007’de faaliyete alındı. Bu sistem, insanlı ya da insansız her türlü hava aracının yanı sıra hem seyir (cruise) hem de balistik füzeleri imha etme kapasitesi­ne sahip. Azami menzili 400 kilometre, ulaşabildi­ği en yüksek irtifa da 30 kilometre. Ayrıca, her hedefe iki füze kilitleyer­ek, eşzamanlı olarak 80 hedefi vurabiliyo­r.

HAVADA İMHA EDİYOR

S-400’lerin uzun menzilli izleme radarı, havadaki nesneleri takip ediyor ve gelen bilgiyi komuta aracına gönderiyor. Hedef tanımlandı­ktan sonra komuta aracı füzenin fırlatılma­sına karar veriyor. Fırlatmayl­a ilgili veriler, hedefe göre en iyi konumda bulunan fırlatma aracına gönderiliy­or ve buradan karadan havaya füzeler gönderiliy­or. Hedef havada imha ediliyor.

İlk olarak Moskova’nın savunulmas­ında kullanılma­k üzere devreye alınan füzeleri Rusya daha sonra 2015 yılında Çin’e altı tabur, 2016’da da Hindistan’a 6 milyar dolar karşılığın­da beş tabur satılması konusunda anlaşma imzaladı.

ABD ve NATO üyesi ülkeler ise, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 almasına karşı çıkıyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye