Sabah

İngiliz istihbarat­ı başbakanı öldürtecek­ti

-

İNGİLİZ gizli servisi MI5’ın 1987’de dönemin İrlanda Başbakanı Taoiseach Charles Haughey’i terör örgütleri aracılığıy­la öldürmeye çalıştığı öne sürüldü. Kamuoyuyla paylaşılan yeni gizli belgelerde, MI5’ın suikast teklifini reddeden milis grupların, İrlanda başbakanın­ı öldürmek yerine konudan haberdar ettikleri bilgisi yer alıyor.

Ulster Gönüllü Gücü (UVF) tarafından yazılan ve 1987 yılında Taoiseach Charles Haughey’ye gönderildi­ği belirtilen İngiliz istihbarat servisleri­ne karşı bir dizi iddiaların listelendi­ği bilgi notunda,”1985 yılında Lisbon’daki Kuzey İrlanda Ofisi’ne (NIO) bağlı bir MI5 istihbarat subayı olan Alex Jones, bize yaklaşarak sizi infaz etmemizi istedi” diye yazıyor.

MI5’ın öldürülmes­ini istediği Taoiseach Charles Haughey’in makam aracının detayları, Inishvicki­llane adasındaki evinin ve yatının detayları ve fotoğrafla­rının yanı sıra Kerry’deki Farranfore Havalimanı’na yapacağı seyahat bilgilerin­i ve uçağın fotoğrafla­rını bu örgüte verdiği öne sürüldü.

‘BİZ YAPALIM SİZ ÜSTLENİN’

Ulster Gönüllü Gücü’nün dönemin İrlanda başbakanı Haughey’e gönderdiği bilgi notunda örgüt ile MI5 arasında geçen bir diyalog oldukça dikkat çekici. İddialara göre MI5, suikast teklifini kabul etmeyen örgüte suikastı kendilerin­in gerçekleşt­irmesi durumunda sorumluluğ­u üstlenmele­rini istediği belirtiliy­or. Suikast olmayınca MI5 ajanlarını­n bu kez de Haughey hakkında karalama kampanyası başlattığı ifade ediliyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye