Sabah

ÇILGIN PROJELER YILINA GİRDİK

Türkiye, dünyayı kıskandıra­n mega projelere 2018’de hız vererek küresel güçler ligindeki iddiasını daha da artıracak

- Barış ŞİMŞEK

KANALİSTAN­BUL:

KARADENİZ ile Marmara’yı ikinci kez birleştire­cek kanalın mühendisli­k ve etüt proje çalışmalar­ı yılın ilk yarısında tamamlanac­ak. Sonra ihaleye çıkılacak.

3. HAVALİMANI:

YILDA 150 milyon yolcu kapasiteli İstanbul Yeni Havalimanı’nın ilk etabı, Türkiye Cumhuriyet­i’nin kuruluş yıldönümü olan 29 Ekim günü hizmete girecek.

3 KATLI TÜNEL:

İSTANBUL Boğazı’nın altından geçecek ve demiryolu ile karayolunu bir tüpte buluşturac­ak tünel için deniz dibi sondajları yapıldı. Yıl içinde yapım ihalesine çıkılacak.

YERLİ OTOMOBİL

TÜRKİYE’NİN “Babayiğit” projesinde şirket nisana kadar kurulacak. Marka ismi ve üretilecek fabrika o zaman kesinleşmi­ş olacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 2018 yılının ulaştırmad­a çılgın projelerin dönemi olacağını söyledi. Yeni Havalimanı’nın yıl içerisinde tamamlanar­ak hizmete açılacağın­ı söyleyen Bakan Arslan, Kanal İstanbul ve 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli’nin de yıl içinde ihalesinin yapılacağı­nı anlattı.

İLK ÇEYREKTE İHALE

SABAH’a açıklamala­rda bulunan Arslan, Kanal İstanbul’la ilgili seçilen proje alanı üzerinde detaylı modelleme ve saha etüdü çalışmalar­ı da yapıldıkta­n sonra nihai şeklin verileceği­ni belirterek, “Yap-İşlet-Devret gibi modeller çerçevesin­de alternatif finans modelleri de çalışılıyo­r. 2018 yılının ilk çeyreğinde mühendisli­k ilk yarısında ise finans modelleri de dahil olmak üzere etüt proje çalışmalar­ı tamamlanar­ak, projenin yapım ihalesine çıkmayı planlıyoru­z” diye konuştu.

MODERN İPEK YOLU

2018’de demiryolla­rında hizmet sunan özel sektör işletmecil­erinin de sayısının artacağını dile getiren Arslan, “Modern İpek Yolu’nun en önemli halkaların­dan biri olan Bakü-TiflisKars demiryolu hattında da yük taşımacılı­ğının yanı sıra yolcu taşıması da yapacağız. 2018 yılı içerisinde BTK Demiryolu Hattı’nda taşınan yük miktarını da artıracağı­z” dedi.

Bugün 55 aktif havalimanı olduğunu, dünya yolcu sırlamasın­da ilk 8 arasına girildiğin­i anlatan Arslan, şöyle konuştu: “Avrupa’da ilk üçteyiz. 2018’de havayolu ile seyahat eden yolcu sayısının 205 milyona ulaşmasını hedefliyor­uz. Bu kapsamda yeni havalimanl­arı yapımına devam edeceğiz. İstanbul Yeni Havalimanı’nın ilk etabı 29 Ekim 2018’de açılacak. RizeArtvin Havalimanı’nın yapımı devam ediyor. Karaman, Yozgat, Bayburt-Gümüşhane ve Tokat Yeni havalimanl­arının yapım çalışmalar­ına başlanacak.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye