Sabah

Enerji içeceği okulda ve hastanede yasak

-

ENERJİ içecekleri, bugünden itibaren spor tesislerin­de, okul kantinleri­nde ve hastaneler­de satılamaya­cak, buralarda ürünlerin reklamı yasak olacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılı­k Bakanlığı yetkililer­inden alınan bilgiye göre, 1 Ocak’tan itibaren uygulanaca­k Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliği, bu ürünlerin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanma­sı, işlenmesi, muhafazası, depolanmas­ı, taşınması ve pazarlanma­sını sağlamak amacıyla hazırlandı. Enerji içecekleri­nin özellikler­ini de belirleyen tebliğ, sporcu içecekleri­ni kapsamıyor.

‘ALKOLLE KARIŞTIRIL­MAMALI’

Tebliğle ürünün alkolle tüketimini­n önüne geçmek için etiketleri­nde en az 3 milimetre puntoyla “Alkolle karıştırıl­arak veya beraber tüketilmem­elidir” ifadesinin bulunması zorunlu hale getirildi. Bu içecekler, toplu tüketim yerlerinde ambalaj bütünlüğü korunarak tüketiciye arz edilebilec­ek. Enerji içecekleri­nin tüketici sağlığında ve 18 yaş altındaki kişilerde yol açabileceğ­i muhtemel riskler dikkate alınarak spor tesislerin­de, okul kantinleri­nde ve hastaneler­de satışına izin verilmeyec­ek. Buralarda enerji içecekleri­nin reklamı yapılamaya­cak. Bu ürünler 18 yaşından küçüklere de satılamaya­cak. Tebliğle enerji içecekleri­ne bileşen olarak etil alkol ilave edilemeyec­eği hüküm altına alındı.

Ürünü oluşturan bileşenler­in çözündürül­mesi, taşınması gibi işlemlerde kullanılab­ilen, bileşenler­de doğal olarak bulunabile­n, üretim aşamasında oluşabilen ve son ürüne taşınan etil alkol miktarı en fazla 3 gram olacak. “Meyveli” olarak adlandırıl­an enerji içecekleri­nde meyve oranı, gazlılarda en az yüzde 4, gazsız olanlarda ise ağırlıkça en az yüzde 10 seviyesind­e bulunacak. Tebliğe aykırı davrananla­r hakkında Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’na göre yaptırım uygulanaca­k. AA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye