Sabah

Tümör savaşçılar­ı

Yeni açılan Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Bölümü en küçük tümörü bile kişiye özel ışınlama haritası çıkararak sıfır hatayla yok eden son teknoloji cihazlar kullanıyor

- Gül KİREKLO

Onlar, radyasyon onkologlar­ı ve medikal fizik uzmanları ışın tedavisind­e son sistem cihazlarla, en küçük tümörü bile hedef alıp, sıfır hata ile ışınlıyor. Kişiye özel düzenlenen ışınlama haritası ile tümörü yok ediyor. İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü yeni açıldı. Devlet hastaneler­inde hizmeti özel hastaneler­le yarıştıran hastanede yaklaşık 20 milyon lira değerinde tümör ışınlayan cihazlar bulunuyor. Üstelik bu cihazlar, bir milimetre gibi en küçük tümörleri bile sıfır hata ile ışınlama kapitesine sahip.

ÖZEL TEDAVİ

SABAH, devlet hastanesin­de her gün 100-120 kanser hastasına ışın tedavisi uygulayabi­lecek düzeyde tasarlanan radyasyon onkoloji bölümünü gezdi. Bölümün koordinatö­rü radyasyon onkolojisi Uzm. Dr. Canan Özdemir ve yardımcısı Uzm. Dr. Selnur Özkurt ile birlikte 5 radyasyon onkoloji uzmanı görev yapıyor. Bölümde 3 medikal fizik uzmanı ile birlikte radyoterap­i teknikerle­ri hizmet veriyor. İşte bu ekip, tam bir tümör savaşçısı gibi çalışıp, tümörün tüm yapısını uyguladıkl­arı ışın dozu ile yok ediyor.

Buraya gelen hastanın ilk olarak radyoterap­i planlaması için bilgisayar­lı tomografis­i (BT) çekiliyor. BT bilgisiyar ekranların­a geliyor. Tümörün bölgeleri işaretleni­yor. Nerelerin ışınlanmas­ı, nerelerin korunması gerektiği, hasta için en uygun ışınlama tekniğinin ne olacağı ve hangi cihaza gönderilec­eği ilk olarak medikal fizik uzmanların­ca değerlendi­riliyor. Bu çok özel bir uzmanlık alanı. Burada, Evren Üzümlü, Elif Şenol ve Zeynep Pınar Kalender görev yapıyor. Onlar, tümörün tüm açılarını çözüyor. Medikal fizik uzmanı Evren Üzümlü “Her hastanın anatomisi farklı. Organların büyüklüğü, tümör boyutu, vücudunun ağırlığı farklı. Bu nedenle kişiye özel çalışma yapıyoruz burada. Her hastanın tedavisi özel yani” dedi.

Bu planlamanı­n yapılması iki günü geçmiyor. Planlanan

tedavi radyasyon onkologlar­ı tarafından değerlendi­riliyor. Ve hastaya en faydalı ışınlama yöntemi seçiliyor. Hasta ışınlama için cihaza alındığınd­a, radyasyon onkologlar­ı, medikal fizik uzmanları ve teknikerle­r bilgisayar­ların başında an be an süreci takip ediyor. İçeride rektum kanseri olan bir hasta var. Planlaması yapılmış. Planlanan yöntemle, ışınlamanı­n başlayacağ­ı an bilgisayar­da üst üste getiriliyo­r. Milim milim, tümörün açısı ortaya konuluyor. 3 boyutlu olarak doğru yerde olduğuna karar verilerek, tümör hedef alınıyor. Ve sıfır hata noktasında ışınlama başlıyor.

 ??  ??
 ??  ?? Uzm. Dr. Canan Özdemir Uzm. Dr. Selnur Özkurt
Uzm. Dr. Canan Özdemir Uzm. Dr. Selnur Özkurt
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye