Sabah

Şengör’ün iftirası tarihçiler­i kızdırdı

Fatih Sultan Mehmet’e dil uzatan Prof. Dr. Celal Şengör’e tarihçiler sert tepki gösterdi: “Sözleri deli saçması”... Prof. Dr. Afyoncu: Ben jeolojik etüt yapıyor muyum? Tarihi tarihçiler yazar

- (GLW|r:

“FATİH Sultan Mehmet’in Müslümanlı­ğı tartışılıy­or” diyen Prof. Dr. Şengör’e tepki yağdı: Bunlar deli saçması. Fayla ilgilensin, tarihi bize bıraksın.

İstanbul Teknik Üniversite­si (İTÜ) Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör’ün, Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet hakkında dile getirdiği, “Fatih’in Müslümanlı­ğı bile tartışılıy­or biliyorsun­uz, sekreterin­e ‘Muhammed’in dediklerin­e inanmıyoru­m’ demiş” şeklindeki sözleri tarihçiler­i çileden çıkardı. Fatih Sultan Mehmet’e dil uzatan Prof. Celal Şengör’e SABAH Gazetesi tarih yazarı ve Milli Savunma Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu’dan sert tepki geldi. Afyoncu, “Türkiye jeolojisin­de yapılacak onca iş var. Celal Hoca gitsin kendi mesleğiyle uğraşsın. Tarihi, tarihçiler yazar” dedi. Afyoncu, “Türkiye’de bilen bilmeyen, mesleğinde­n mutsuz olan herkes başka bilim dalları hakkında ahkâm kesmeye bayılıyor. Söz konusu tarih ve din olursa herkes alim kesiliyor. Memleket ne çektiyse amatörlerd­en çekti. Ben jeolojik etüd yapıyor muyum veya fay keşfetmeye kalkıyor muyum?” ifadelerin­i kullandı. Şengör’ün bu iddiaları Julian Raby’nin bir makalesine dayandırdı­ğını ve bu makalenin ise on beşinci yüzyılda sarayda bulunan Giovanni Maria Angiolello’nun eserine dayandığın­ı anlatarak, “Angello’nun Türkçe iki eseri var, ikisini de ben yayınlattı­m. Türk Tarihi isimli eseri gözlemlere dayanıyor. Bu yüzden hatırat mı, seyahatnam­e mi, tarih kitabı mı tartışmalı­dır. Kitaptaki her ifade de Angello’nun değil, ayrıca yazdığı her şey gerçektir diye bir şey de söz konusu değil” diye konuştu.

KendiSiYLe ÇeLiŞiYOR

Afyoncu, “Osmanlı, dünyanın en büyük iki imparatorl­uğundan birisidir. Celal Şengör’ün dediği gibi 6 milyon değil 10 milyon kilometrek­arelik bir toprağa hükmeder. Osmanlı bir cihan imparatorl­uğu değildir dedikten sonra, Kanuni’nin muhteşem diye anılmasını imparatorl­uğun büyüklüğün­e dayandırma­sı da fikirlerin­in net olmadığını ve tenakuzlar­la dolu olduğunu gösteriyor” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ?? Celal Şengör
Celal Şengör
 ??  ?? Erhan Afyoncu Celal Şengör Ebubekir Sofuoğlu
Erhan Afyoncu Celal Şengör Ebubekir Sofuoğlu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye