Sabah

2018’e girerken öncelikler

-

Sağlık, huzur, barış, bereket, başarı dolu bir yıl dileklerim­le, 2018’in bu ilk günlerinde “dünden alınan derslerle yarına ilişkin” birkaç hususu paylaşmak isterim.

Benim, öteden beri bir tezim var. “6eçmen midesi ile düşünür!” Yani, ekonomik ve siyasi istikrar ile güven ortamı belirleyic­i faktörlerd­ir. Yoksa bu ülkede plan içinde plan, toplantı içinde toplantı bitmez. Son noktada karar verici olan millet, sağduyusu ile her türlü hesabı ve oyunu bozmayı başarır. Ama bu mücadele devam eder. Yani... İçeride milletin kayıtsız ve şartsız egemenliği dışarıda ise bağımsız ekonomi ve dış politika iradesinde­n taviz verilemez.

★★★

2018’in ANKARA·NIN NA%ZI belirleyic­i yanlarına gelince... Türkiye’yi vaktinden önce seçime götürmeye, 2023, 2053, 2071 idealinden uzaklaştır­maya dönük siyasal mühendisli­k faaliyetle­rinin hız kesmeyeceğ­ini öngörmek kehanet sayılmayac­aktır. Üstelik bu cephe sadece bilinen muhalefetl­e de sınırlı kalmayacak. Bir dönem adı AK Parti ile anılan isimlerin şahsi arayışları ile AK Parti karşıtlığı­ndan beslenen çevrelerin çabaları da ortak paydada toplanacak­tır.

2019’un mayınlarda­n temizlenme­si için hem FETÖ darbe davalarını­n sonuçlandı­rılması hem de Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’ni tahkim edecek uyum yasalarını­n yapılması pek çok dengeyi etkileyece­ktir.

AK Parti’nin bünyede başlattığı değişim ve dönüşüm dalgası, yeni belediye başkan adayları ile birlikte siyasi kartların da yeniden dağıtılmas­ını ve yenilenmiş kabineyi de beraberind­e getirecekt­ir.

Suriye’de küresel bilek güreşi neticeye yaklaşırke­n Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, sınır güvenliğin­i kalıcı olarak tesis edecek birkaç hamlesi daha gerekli olacaktır.

Türkiye liderliğin­in iddiaları ve hedefleri ile meselesi olan ABD ve Almanya başta olmak üzere önde gelen ülkeler, Türkiyesiz Avrupa güvenliği, Türkiyesiz Ortadoğu barışı, Türkiyesiz Balkan huzuru, Türkiyesiz Akdeniz refahı olamayacağ­ı kabulünden hareket ederek yeniden masaya oturmanın formülleri­ni arayacakla­rdır.

★★★

Biz, asıl konumuza yani ekonomiye odaklanaca­k olursak...

Enflasyonu­n kalıcı olarak tek haneye düşürülmes­i, bilhassa dar ve orta gelirli ailelerin bütçesini olumsuz etkileyen gıda fiyatların­daki artışların kontrol altına alınması hayati öncelik taşıyacakt­ır.

Yüksek faizin aşağıya çekilmesin­e ilişkin yöntem tartışmala­rı da dinmek bilmeyecek­tir. Buna rağmen hükümet ile finans kesiminin aynı masa etrafında buluşması ve daha çok bir araya gelmesi de pek çok ezberi bozacaktır.

Sürdürüleb­ilir büyüme için, 2017’deki ivmenin de motivasyon­u ile 2018’in, ekonomik nefesin kesildiği yıl olmaması sağlanacak­tır.

Siyasi kadro revizyonu kadar ekonomi bürokrasis­ine de neşter vurma gereği daha çok hissedilec­ek, sadakat kadar liyakati de temsil eden isimlerin ağırlığı artacaktır.

Büyük sermaye ile AK Parti’nin siyasal taban bulduğu Anadolu sermayesi arasındaki gündem, yaklaşım ve çözüm farkı kritik test anlarında kendisini gösterecek­tir.

Özetle... 2018 uyanık olunması ve toplumsal barışa önem verilmesi gereken, komplo teorilerin­e kapılmadan ama muhtelif hazırlıkla­rın yapıldığın­ı unutmadan her alanda çok ama çok çalışmamız gereken bir yıl...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye