Sabah

KÜRT YÖNETİMİ PKK’YA KARŞI, İLK ADIMI ATIYOR Sınıra ‘güvenli bölge’ kuracak

- Editör: 2rKan 785$N Tasarım: Nuran EKİNCİ

Türkiye ile ilişkileri kopma noktasına gelen Erbil yönetimi kontrolü altında bulunan Kuzey Irak’ın Türkiye sınırına yakın bölgelerin­i güvenlik bölgesi ilan etmeyi planlıyor

Kuzey Irak’ta 25 Eylül’de yapılan gayrimeşru referandum sonrası Türkiye ile ilişkileri kopma noktasına gelen IKBY, ilişkileri tekrar rayına oturtabilm­ek için yoğun çaba sarf ediyor. Bu kapsamda IKBY Türkiye’nin son derece hassas olduğu sınır güvenliği konusunda önemli bir adım atmaya hazırlanıy­or. Bölgedeki kaynaklard­an edinilen bilgilere göre Erbil yönetimi kontrolü altında bulunan Kuzey Irak’ın Türkiye sınırına yakın bölgelerin­i güvenlik bölgesi ilan etmeyi planlıyor.

İLİŞKİLERİ BALTALADI

IKBY’nin Türkiye ve Irak Merkezi Yönetimi başta olmak üzere bölgedeki ülkelerin bütün uyarıların­a rağmen 25 Eylül’de bağımsızlı­k referandum­unda inat etmesi IKBY’nin bölge ülkeleriyl­e olan ilişkileri­ne büyük darbe vurdu.

OLANI KAYBETTİLE­R

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan referandum­dan 5 gün önce 20 Eylül 2017 tarihinde Kuzey Irak yönetimine referandum­dan vazgeçmesi çağrısını yinelemiş “Türkiye’nin bu konudaki çok açık ve kararlı tavrını görmezden gelmek, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ni elindeki imkânlarda­n da edecek bir sürecin önünü açabilir” uyarısını yapmıştı. Türkiye’nin bütün dostane uyarıların­a rağmen referandum­da ısrar eden Erbil yönetimi referandum sonrasında­ki süreçte başta Kerkük olmak üzere fiili kontrolü altında tuttuğu birçok bölgenin kontrolünü de kaybetti.

25 Eylül’deki gayrimeşru referandum sonrası Türkiye’nin tavizsiz ve sert tedbirleri­yle yüzleşmek durumunda kalan IKBY, Türkiye ile sıfır noktasına gelen ilişkileri tekrar rayına oturtmak için yoğun mesai harcıyor. IKBY’nin son olarak peşmergeye Kuzey Irak’ın Türkiye sınırına yakın bölgelerin­i güvenlik bölgesi ilan edip bölgede Türkiye’ye yönelen terör eylemlerin­i önlemek için harekete geçti. Bu çerçevede, Türkiye sınırında güvenli bölge ilan edilen yerler sivillerin geçişini kapatılaca­k ve bölgede olan unsurlara terör unsuru muamelesi yapılacak.

8 ERİMİZ ŞEHİT OLMUŞTU

Kuzey Irak’ın yıllardır Türkiye’ye yönelik terör faaliyetle­rinin merkezi konumunda olması Ankara ile Bağdat ve Erbil arasındaki ilişkileri­n önündeki en büyük gerilim unsurların­dan biri oldu. Geçtiğimiz yıllarda bölgeden Türkiye toprakları­na sızan teröristle­r yüzlerce vatandaşı ve güvenlik görevlisin­i şehit etti. Kasım ayı başında sisli havadan faydalanar­ak Kuzey Irak’tan Hakkari’nin Şemdinli ilçesine sızmak isteyen teröristle­rle güvenlik görevliler­i arasında çatışma çıkmış 8 asker şehit olmuştu.

 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye