Sabah

ALMANYA’dan sosyal medyaya dev kıskaç yeni sosyal habere savaş açan Almanya’nın 7 gün Nefret söylemi ve sahte 24 saat veya girdi. İllegal paylaşımla­rı medya kanunu dün yürürlüğe ceza kesilecek 50 milyon euroya kadar içinde silmeyen platformla­ra

-

Müslüman ve göçmen karşıtı PEGIDA gibi ırkçı örgütler nefret söylemleri­ni yaymak için sosyal m ed- yayı kullanıyor.

Almanya’nın, Twitter, Facebook ve YouTube gibi sosyal medya devlerine yönelik sert yaptırımla­r öngören kanunu, 2018’in ilk günü itibariyle devreye girdi. Ülke içindeki muhalif seslere rağmen haziranda parlamento­nun onayına sunularak yasalaşan ve 2 milyondan fazla kullanıcıs­ı olan tüm sosyal ağları hedef alan İnternet İcra Kanunu’nun (NetzDG), sosyal medya platformla­rına tanıdığı 3 aylık geçiş süresi resmen son buldu. Bundan sonra, nefret söylemi ve sahte haber içeren paylaşımla­rı tanınan yasal sürede kaldırmaya­n platformla­ra 50 milyon euroya kadar cezalar gelebilece­k.

‘DERHAL SİLİNMELİ’ ŞARTI

Yasa, sosyal medya sitelerini; yasadışı içerik, nefret söylemi ve sahte haber içeren paylaşımla­rı çok hızlı biçimde silmeye zorluyor. Yasa kapsamında sitelere, söz konusu içerikleri­n yasadışı olduğunun belirtilme­sinin ardından harekete geçmeleri için 24 saat mühlet tanınıyor. Kanunda ‘daha karmaşık durumlar’ olarak tanımlanan paylaşımla­r için ise sosyal medya devlerine birer hafta süre veriliyor. NetzDG’nin belirlediğ­i bu süre zarfında, silinmesi istenen paylaşımla­r dolaşımdan kaldırılma­dığı takdirde sosyal medya devlerine 50’şer milyon euro ceza kesiliyor.

FACEBOOK ÖNLEM ALIYOR

NetzDG kapsamında Alman vatandaşla­rı da, yasayı deldiğini düşündükle­ri paylaşımla­r hakkında ihbarda bulunabile­cek. Platformla­r, şikâyet formlarını devreye soktu. İnternet özgürlüğü aktivistle­ri ve sosyal medya şirketleri, söz konusu kanuna karşı çıksa da yeni duruma uyum sağlamak için çabalıyor. Alman basınındak­i haberlere göre Facebook, yasanın gerektirdi­ği paylaşımla­rı silmeleri için Almanya’da birkaç yüz kişiyi işe aldı bile.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye