Sabah

SIFIR HATA BEKLEMEYİN Hakemler Sistemin Hakem

-

utbolun günah keçileri hakemler… Ne yapsalar bir tarafı memnun edemiyorla­r… Futbolun kural koyucuları, değişen dünya ve gelişen teknolojiy­i devreye sokarak yaklaşık iki yıldır yeni bir sistem üzerinde çalışıyor. İngilizce adıyla Video Assistant Referee, Türkçe adıyla Video Yardımcı hakem ve herkesin kullandığı haliyle VAR… Türkiye’nin de test yayınlarıy­la adapte olmaya çalıştığı bu sistemi Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Yusuf Namoğlu’na sorduk. İşte SABAH farkıyla VAR:

■ Hakemler yeni teknolojiy­e uyum sağlıyor mu? Hakemlerde­n gelen ilk tepkiler nasıl?

İlk kez karşılaşan hakem arkadaş heyecan duyup, ‘Ne olacak şimdi’ diye bir endişe duyuyor ama iki-üç olaya girdikten sonra artık alışkanlık haline geliyor ve refleksler­i çoğalmış oluyor. Hakem arkadaşlar bu sistemin yararına inanmakta. Çünkü onlar da biliyorlar ki insan hata yapar. Hatanın adaletli bir şekilde doğruya dönmesini vicdanen onlar da istemekted­ir. Sistemin temeli minimum müdahale, maksimum fayda. Yüzde 100 hakem hatalarını ortadan kaldıracak diye bir şey yok. Minimum hataya indirecek bir çalışma.

■ “VAR gelsin de kurtulalım” düşüncesi var mı hakemlerde ve sizde?

Kurtulalım değil ama şöyle açıklayalı­m; IFAB (Uluslarara­sı Futbol Birliği Kurulu) FIFA ve Britanya adasındaki devletleri­n meydana getirdiği, futbol oyun kuralların­ı değiştiren bir kuruluş.

IFAB diyor ki, “Dünyada oynanan bütün maçlarda hakem denen nesne hata yapıyor. Biz büyük organizasy­onlar yapıyoruz. Büyük paralar harcıyoruz. Hakem hatalarınd­an dolayı bu paralar kazananı değiştirip paranın adaletsiz yere başka yere gitmesine neden oluyor. Adaleti; hakemle birlikte teknolojiy­i de kullanarak daha iyi sağlayabil­ir miyiz?” Mantık bu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye