Sabah

ÖNCELİK FAAL HAKEMLERİN

-

■ VAR için bir tarih var mı?

IFAB’dan gelecek olura bağlı.

■ VAR’ın insan kaynağı ve teknoloji olarak iki boyutu var. VAR için kaç tane yetişmiş insana ihtiyaç var?

IFAB diyor ki ‘Öncelik elindeki üst düzey hakemlerin’ yani Süper Lig’de maç yönetenler. Bunlara TFF’de maç yöneten bazı isimler ile hakemliği yeni bırakmış olanlardan takviye yapacağız. ‘Süper Lig’deki 22 arkadaşı hem teorik hem de pratik olarak eğitiyoruz.

■ Almanya’dan VAR’la ilgili ciddi sıkıntılar yaşandığı bilgisi geliyor. Almanya nerede yanlış yaptı?

Merkezden yapılan bir sistem ya da statlardan arabalarda yapılan bir sistem var. Almanya merkezden yapılan sistemi uyguluyor. Bir merkezde televizyon­lar var. Hakemler oturuyor. Buradan Kayseri’deki hakeme talimat oradan kulaklıkla buraya cevap veren bir sistem var. Bu sistemi Almanya ülkesinin telekomüni­kasyon sistemine güvenerek böyle yaptı. Maalesef ilk günler teknolojid­en dolayı aksaklıkla­r oldu ve maçlara müdahale edemedi. Teknik bir arıza olursa o maç iptal olmaz. Onun tamir edilmesi, düzeltilme­si beklenmez. VAR’ın kararların­dan dolayı maç tekrar olmaz. Ayrıca VAR’la geçen süre maçın sonuna ekleniyor.

■ VAR’ın maliyeti ne kadar, bunu kim karşılayac­ak?

1.5-2 milyon Euro civarında. TFF ve kulüpler ortak karşılayac­ak.

■ Bizde hangi sistem olacak? Merkezi olan ekonomik. İtalya dedi ki, “Bizim statlar eski, bu sisteme uygun değil.” Statlarda bir odaya monitörler­i koydular. Bizim avantajımı­z Passolig nedeniyle merkezden idare edebiliyor­uz statları. VAR başladığın­da kamera sayısı da yayıncı kuruluşça artırılaca­k.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye