Sabah

Tehlikeli durum

- mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

$57,. %0’nin dünya barişini sağlama ve krizlere çözüm üretme konusunda buharlaşti­ği gerçeği netleşiyor.

Gözle görülüp elle tutulmayan ama her an her gelişmede varlığı hissedilen bir olay 2017 yılını götürdü... Bu olay artık Birleşmiş Milletler’in dünya barışını sağlamak ve krizlere çözüm üretmek konusunda bir nevi buharlaştı­ğı ve yok olmaya yüz tuttuğu gerçeğidir. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın sürekli hatırlattı­ğı gibi dünyanın beşten büyük olduğu anlaşılmış­tır. Ama dünya ülkelerini­n genel beklentisi olan bağımsızlı­klara ve egemenlikl­ere saygı BAŞYAZI duyulması ilkesi bu “Beşler”den biri olan Amerika tarafından sürekli çiğnenmişt­ir.

Acı bir itiraf

BM Genel Sekreteri ve eski Portekiz Başbakanı Antonio Guterres’in New York’ta yaptığı basın toplantısı­nda 2017’ye ilişkin olarak söyledikle­ri, BM’nin durumunu çok iyi özetliyor. Şöyle konuşmuş Guterres:

“- Bir yıldır BM Genel Sekreteri durumunday­ım, amacım 2017’nin barış içinde geçmesini temin etmekti. Ama maalesef başarılı olamadım ve olamadık. 2018 için de dünya barışı açısından pek de ümitli değilim, bence dünyamız kırmızı çizgisinde olup yeni tehlikeler içinde bulunuyor.”

Çok tehlikeli durum

“- Bu kriz nükleer savaş korkusu olup, soğuk savaş sonrasında yaşanan en tehlikeli durumdur. Bu tehlikeli havayı derhal değiştirme­miz gerekir. Bütün dünya ülkelerini­n yeni yıla bu zor duruma yıkıcı değil, yapıcı olarak yaklaşması gerekir.”

Saldırgan bir süper güç

Güçlü olmayı saldırgan olmakla eşdeğer kılan davranışla­rın sahibi ABD’nin son marifeti, İran’ın içişlerine açıkça müdahale niteliği taşıyan açıklamala­rın her kademeden yapılması değil midir? Trump’ın İran halkını ayaklanmay­a çağıran mesajların­ı, ABD Dışişleri sözcülerin­in bu konudaki açıklamala­rı izlemekte. Bizim “Gezi kalkışması” sürecinde tanık olduğumuz sahneler, şimdi İran kentlerind­e sahneleniy­or.

Aynı hata

İran halkının mutsuzluğu­nu yine bu halk değerlendi­recektir. Eğer rejim sağlam değilse, halka rağmen ayakta kalamaz. Ancak buna asla ABD karar veremez. Bu vesileyle bizim aynı hatayı Suriye’de “Muhalif gruplar” diye terör örgütlerin­e verdiğimiz destekle ve Esad rejimini bizim bir iç sorunumuz gibi görerek yaptığımız­ı unutmayalı­m. ABD hem BM ilkelerini ayaklar altına alırken, hem de bu kurumun faaliyetle­rini boykot ederek iyice etkisiz hale getirirken, biz bu çizgiye asla girmeyelim.

 ??  ?? MeKmet BARLAS
MeKmet BARLAS
 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye