Sabah

Gribe karşı zencefil ve turplu reçete

“Kışın turp, yazın zencefil yiyenler, doktor reçetesine ihtiyaç duymaz...” İşte Çin atasözünde­n yola çıkılarak hazırlanan öksürük ve gribe bire bir iyi gelen zencefil ve turp tarifleri...

- (DIT|R: Yasin ESKİKÖY - TASARıM: Nigar TEKİN DIŞ HABERLER Ta]e ya da kuru: Salata şeklinde:

ZARARLI bakteriler­i öldüren zencefil ve bağışıklığ­ı güçlendire­n turp gribe, nezleye, boğaz yanması ve öksürüğe birebir.

Aternatif tıp yöntemleri­ne önem verilen Çin’den gelen doğal reçeteler, dünya basınında büyük ilgi gördü. “Kışın turp, yazın zencefil yiyenler, doktor reçetesine ihtiyaç duymaz” şeklindeki Çin atasözünde­n yola çıkan uzmanlar, nezleye, gribe ve öksürüğe bire bir iyi gelen tarifleri yayımladı. Fransız ve İngiliz basınının da geniş yer ayırdığı tariflerin merkezinde zencefil ve turp bulunuyor.

EN KOLAY TARİFLER

Araştırmal­ara göre zencefil vücut ısısını azaltıp, terlemeyi artırıyor. Böylece zararlı bakteriler ölüyor. Zencefil aynı zamanda vücut direnci ile mideyi güçlendiri­yor, ciğerleri yatıştırıy­or ve öksürüğü azaltıyor. Hatta Çin’de yağmurda ıslandıkta­n sonra öksürmeye başlandığı zaman “Büyük bir fincan zencefil çayının hemen öksürüğü keserek hastalıkta­n koruduğuna” inanılıyor. İşte en kolay halleriyle 3 basit doğal zencefil reçetesi tarifi:

■ Büyük fincan çay: Demliğe birkaç parça zencefil koyun. İçine zencefili kaplayacak kadar su ilave edin. 3 dakika kaynatıp için. Kaynattığı­nız zencefili de yiyin.

■ Şifalı karışım: Tarifin ana maddesi yine 15 grama tekabül edecek kadar birkaç parça zencefil. Diğer malzemeler 30 gram esmer şeker, 30 gram kırmızı hurma, 3 bardak su. Tarife göre hepsi 10 dakika kaynatıldı­ktan sonra karışım sıcak şekilde içilmeli.

■ Ballı limonlu: Zencefili, 1 limonun suyu, 1 tatlı kaşığı bal ve iki bardak su ile en az 10 dakika kaynatıp için.

tedavi yöntemleri­nde büyük önem verilen bir diğer mutfak malzemesi ise turp. Yüzde 92’si su ve A-C vitaminler­i ile kalsiyum içeren turp, bağışıklığ­ı güçlendiri­yor ve sindirimi rahatlatıy­or. İşte iki basit şifa formülü:

■ İlk öneride aslında yapılacak herhangi bir işlem yok. Taze ya da kuru turpu boğaz yanması başladığı an tüketin. Çin’de her gün turp tüketenler­in sayısı çok yüksek. ■ Diğer basit yöntem ise birkaç gün yenebilece­k bir formül. Dilim dilim kesilmiş turpların bal ile karıştırıl­arak yapılıyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye